Per donar a conèixer el fons de llibres, es publiquen llistes a la cartellera del SAS i al “Setmanari de Súria” (creat el 1951) i guies de lectura al voltant de fets culturals rellevants, com ara exposicions, conferències, aniversaris, festes, concursos...
Relacionades amb el llibre es commemoraven dues festes
cabdals: la Festa del llibre (23 d’abril per Sant Jordi) i Nadal. També el 12 d’octubre
“Festa de la Raça” s’organitzaven conferències. L’usual en aquests casos era
triar un conferenciant que havia de tenir el corresponent permís del Govern
Civil, prèvia sol·licitud de la Central de Biblioteques i prèvia presentació
del guió de la conferència. Arribat el dia calia anar a buscar el conferenciant
a Manresa i després portar-lo a dinar, tot plegat a causa de la manca de
mitjans de transport tant públics com privats.
Si el conferenciat era presentat per l’Ajuntament calia seguir el mateix tràmit, i en més d’un cas s’havia denegat el permís. En algunes ocasions algun lector feia una xerrada explicant els seus viatges amb diapositives i també es feia alguna sessió de cine documental amb pel·lícules procedents de la Casa Americana.
Generalment la Festa de Nadal era dedicada als lectors infantils, amb concursos de dibuix i redacció, l’elaboració del pessebre i la preparació de petites representacions teatrals, cançons i poesies. Donat l’espai limitat de la biblioteca, tots aquests actes calia fer-los a la sala d’actes de l’Ajuntament, al Centre Catòlic, al teatre Ateneu i fins i tot al cine Sòrisa.
A partir de l’any 1957 s’amplia el servei als lectors amb música i contes. Primerament es feia música amb un tocadiscos ambulant que era deixat per la Central de Biblioteques, que també proporcionava els discos. També s’organitzaven visites de les escoles a la biblioteca, per tal de donar a conèixer la mecànica dels catàlegs, la classificació del fons i el servei de préstec.
L’any 1967 van començar els cursos de llengua catalana em col·laboració entre l’Ajuntament i la Diputació. El primer va tenir 50 alumnes inscrits i fou impartit pel poeta Salvador Perarnau. Els següents cursos van anar a càrrec de Josep M. Planas i Planell, professor de català, i van durar fins a l’any 1972. També es feien cursets a l’estiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada