dilluns, 20 de juliol del 2020

MOR JUAN MARSÉ

L'escriptor Juan Marsé ha mort als 87 anys. Pertanyent a la coneguda com a Generació del 50, Marsé,nascut amb el nom de Juan Faneca Roca, era un dels novel·listes més importants de la Barcelona de la postguerra. Nascut a Barcelona l'any 1933 i escriptor autodidacte, es considera una figura clau de la literatura en castellà i un referent de la novel·la de la postguerra a Barcelona. Marsé es definia a si mateix com un novel·lista català que escrivia en castellà.


Les seves primeres obres van entroncar amb el relat social dels anys 50. Encerrados con un solo juguete (1960) i Esta cara de luna (1962) tracten les conseqüències de la Guerra Civil sobre la joventut.

Després d'aquest debut, Marsé es va erigir com un dels principals artífexs de la renovació de la novel·la espanyola els anys 60, que va adoptar noves formes i enfocaments. En 1966 publica la novel·la Últimas tardes con Teresa, que va guanyar el Premi Biblioteca Breve i suposa l'inici cap al recorregut narratiu centrat en la Barcelona de la postguerra i la bretxa entre l'alta burgesia catalana i la immigració. L'any 1973 publica Si te dicen que caí, considerada l'obra que l'endinsa en la maduresa literària. Va ser prohibida per la censura franquista i es va publicar a Mèxic. Va rebre el Premi Internacional de Novel·la mexicà el mateix any.

Amb La muchacha de las bragas de oro (1978) va guanyar el Premi Planeta i El embrujo de Shanghai (1993) va ser guardonada amb el Premi Nacional de la Crítica i amb el Premi Europa de Literatura.

L'any 2000 va publicar Rabos de lagartija, Premi Nacional de la Crítica i Premi Nacional de Narrativa. Canciones de amor en Lolita's Club (Lumen, 2005), Caligrafía de los sueños (Lumen, 2011), Noticias felices en aviones de papel (2014, Lumen) i Esa puta tan distinguida (2016) són les últimes novel·les que va publicar.

El 2008 va ser distingit amb el Premi Cervantes, el guardó més important de les lletres espanyoles, i es va convertir en el primer català que el rebia.

Directors de cinema com Vicente Aranda i Fernando Trueba van portar els seus llibres a la gran pantalla.

A la Biblioteca trobareu les següents obres. Cliqueu aquí:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada