divendres, 24 de juliol del 2020

UNA MICA MÉS D'HISTÒRIA DE LA BIBLIOTECA

SABÍEU que... el mes de juliol de 1951, es posà en funcionament el servei de préstec a domicili, només s’havia d’omplir una fitxa sense necessitat de cap avalador.

Els primers que van entrar a la biblioteca van ser els nens, impulsats per la curiositat de veure què hi havia allí; després alguns mestres van col·laborar controlant, per mitjà d’”assistències”, la lectura dels seus alumnes. Els primers dies hi havia més visitants que no pas lectors. Per tal que no s’acostumessin només a mirar llibres es donaven uns cartronets amb un número i no es podien llegir més de tres llibres alhora. La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis premiava els lectors infantils més assidus a la biblioteca amb una imposició de 10 ptes. en una llibreta d’estalvi.

El públic adult era majoritàriament masculí, llegia llibres de ficció, preferentment novel·les com "La hora 25" de Virgili Gheorghiu o els premis Nadal, viatges i biografies. El públic femení va augmentar amb el servei de préstec a domicili. A la biblioteca llegien revistes com ara "Fotogramas", "Arte Hogar", "Siluetas", "Hogar y Moda" i "Destino".

Un fet que afectà fortament la biblioteca va ser la Llei d’educació de 1971. La biblioteca va deixar de ser només un lloc de lectura per plaer per convertir-se també en un lloc de treball per als estudiants. Ja la creació, l’any 1957, del Patronat de Sant Sebastià havia aportat la població que estudiava batxillerat i que abans havia de desplaçar-se a Manresa per seguir estudiant. La inauguració l’any 1980, de l’IES Mig-Món va portar a la biblioteca una autèntica allau d’estudiants, i tot això amb el mateix espai reduït amb què s’havia obert 30 anys abans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada