dimarts, 6 de setembre del 2022

"ULISSES" DE JAMES JOYCE

Aquest any s’ha commemorat el centenari de la publicació d’‘Ulisses" (1922), la gran novel·la de James Joyce, escriptor irlandès (1882-1941), que va revolucionar la literatura moderna.

Es considera una de les millors novel·les escrites al segle XX i és tot un repte literari per la seva gran complexitat i extensió: té 18 capítols i gairebé 1.000 pàgines, depenent de l’edició.

Narra les aventures i desventures del protagonista, Leopold Bloom, durant una passejada de 18 hores per Dublín. Tota l’acció transcorre durant un únic dia: el 16 de juny del 1904. Des de 1954 per commemorar aquesta data es realitza un festival literari anomenat Bloomsday.

Per aquest motiu el passat mes de juny des del Grup de Commemoracions de les biblioteques del Bages-Berguedà-Moianès ens vam fer ressò d’aquesta efemèride.

La primera edició d’aquesta obra, així com alguns quaderns escrits a mà per l’autor, es poden veure al Museu de Literatura d’Irlanda (MoLI) a Dublin, un museu molt interessant que hem pogut visitar aquest estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada