dilluns, 30 de novembre del 2020

SETMANA DE LA CIÈNCIA

La setmana passada va ser la setmana de la ciència, i des de la biblioteca vam dur a terme una exposició bibliogràfica de novel·les de ciència-ficció.

També hi vam incloure els llibres de l'Isaac Asimov, perquè d'aquest autor tan reconegut s'ha commemorat enguant el centenari del seu naixement.

Isaac Asimov, va ser un prolífic escriptor i divulgador científic, nascut a Petrovitxi, a la República Socialista Federada Soviètica de Rússia, el 2 de gener de 1920, i mort el 6 d'abril de 1992 a Nova York, Estats Units (EUA).

Juntament amb els seus pares (jueus ortodoxos) i la seva germana petita, Manya, va emigrar, el 1923, als Estats Units, i obtingué la nacionalitat estatunidenca el 1928, on desenvoluparia la seva trajectòria vital així com la totalitat de la seva producció literària. 

Autor de més de 500 texts sobre diversos temes: crítica literària, divulgació científica, psicologia, química, bioquímica, matemàtiques, història, humor o poesia així com de 90.000 cartes i postals, el camp en què fou més popular, però, fou el de la ciència-ficció. 

En aquest camp cal destacar les seves dues obres més conegudes, la Saga de La Fundació o Cicle de Tràntor i les seves històries sobre robots que, de fet, va acabar combinant. En el marc de les seves obres sobre robots, Asimov fou, per exemple, el creador de les tres lleis de la robòtica.


Respecte de la resta de la seva producció literària, va destacar en les obres de caràcter divulgatiu (sobretot ciència i història), si bé la quantitat de temes que va tractar és tan variada que les seves obres estan classificades en 9 de les 10 categories del sistema de classificació decimal Dewey (el sistema de classificació per matèries usat a les biblioteques per encasellar tot el coneixement humà). 

Juntament amb Robert A. Heinlein i Arthur C. Clarke forma part dels tres millors autors de ciència-ficció.

Des del grup de Commemoracions de les biblioteques del Bages-Berguedà-Moianès, s'ha volgut homenatjar de forma conjunta a la figura de l'Isaac Asimov, amb un vídeo molt especial.

El vídeo s'ha fet en base a una carta que Isaac Asimov va escriure el 1971 a la biblioteca de Troy, Michigan per la seva inauguració perquè a través de personatges coneguts com Isaac Asimov, poguessin donar a conèixer la biblioteca. La carta és la següent:
 

"Estimats nois i noies,
Felicitat per la nova biblioteca, perquè no és només una biblioteca. És una nau espacial que us portarà als confins de l'univers, una màquina del temps que us portarà a un passat remot i a un futur llunyà, una professora que sap més que qualsevol ésser humà, una amiga que us entendrà i us consolarà, i sobretot una porta a una vida millor, més feliç i més útil. Isaac Asimov 1971".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada