dijous, 30 d’abril de 2020

MOR MAJ SJÖWALL

L'escriptora sueca Maj Sjöwall va morir als 84 anys després d'una llarga malaltia Es considera una de les pioneres de la literatura negra nòrdica que es va caracteritzar en el gènere per la seva forta crítica social. Maj Sjöwall al costat del seu marit, Per Whlöö, van escriure en les dècades de 1960 i 1970 una sèrie de deu llibres de novel·la negra protagonitzats pel detectiu Martin Beck. L'èxit de la sèrie a nivell mundial va ser tan gran que van ser traduïdes a quaranta idiomes i va vendre uns deu milions d'exemplars a tot el món. També diversos dels llibres han estat portats a la pantalla gran.

Roseanna (1965) va marcar el debut de la col·laboració entre els dos escriptors, que van publicar un llibre cada any fins tancar-la amb Els terroristes el 1975, any en què va morir Wahlöö. A Sjöwall i Wahlöö se'ls reconeix com a precursors d'un gènere que van explotar anys més tard autors com Henning Mankell, Stieg Larsson i Camilla Läckberg.

Maj Sjöwall va rebre diversos premis internacionals en reconeixement a la seva tasca literària, entre ells, el VIII Premi Pepe Carvalho a la Setmana de Novel·la Negra de Barcelona, ​​BCNegra. Periodista, Traductora i Escriptora Sjöwall va començar a treballar als 15 anys a l'editorial Wahlström & Widstrand, va estudiar després periodisme i tornar de nou a el món editorial per treballar com a dissenyadora de diverses revistes de Bonnier, el principal grup editorial suec.

Amb l'escriptor danès Bjarne Nielsen va escriure en 1989 la novel·la Intermezzo danès, i amb Tomas Ross, La dona que s'assemblava a Greta Garbo, 1990.

Aquesta mateixa editorial li va encarregar més tard la traducció de diversos llibres, i així va entrar en contacte amb Wahlöö, amb qui va passar a mantenir una relació sentimental. Va ser idea de Wahlöö que la parella comencés a escriure llibres junts i que publiqués una obra per any. Després de la mort d'aquest en 1975, Sjöwall va continuar treballant com a traductora, professora universitària auxiliar i, en menor escala, com a escriptora.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada