dimecres, 20 d’abril del 2011

PER SANT JORDI US RECOMANEM...

LA TRILOGIA TRANSILVANA,
DE MIKLÓS BÁNFFY


Miklós Bánffy (1873-1950), comte de Losoncz, va néixer a Kolozsvár, Hongria (avui Cluj-Napoca, Romania). Pertanyia a una de les dinasties aristocràtiques més importants de Transsilvània. Noble, polític, diplomàtic i novel·lista, va destacar també per la seva faceta artística com a músic, pintor, dramaturg i escenògraf. Va ocupar diversos càrrecs polítics, entre els quals destaca el de ministre d'Afers Exteriors d'Hongria. Un cop retirat de la política, es va instal·lar a les seves propietats de Transsilvània, des d'on va iniciar tot un seguit d'activitats per tal de fomentar la llengua i la cultura hongaresa en territori romanès.

La seva gran obra és la Trilogia transilvana (1934-1940), formada per les novel·les Los días contados (1934), Las almas juzgadas (1937), i El reino dividido (1940).
També
és autor de diverses obres de teatre, i de dos llibres de memòries, Desde mi recuerdo (1932), i Veinticinco años (1945).
Després de la Segona Guerra Mundial va romandre a Romania fins l'any 1947, quan va poder sortir del país i reunir-se amb la seva família a Hongria.

La prohibició de la publicació dels seus llibres va impedir la difusió de la seva obra fins a finals dels anys vuitanta, quan es van poder tornar a reeditar.

Trilogia transilvana (Los días contados, Las almas juzgadas, i El reino dividido)

Està considerada com una de les obres més importants de la narrativa del centre d'Europa de la primera meitat del segle XX.
Fins a finals dels anys vuitanta no va ser permesa la seva reedició en llengua anglesa. L'a
ny 2009 va ser publicada en llengua castellana per l'Editorial Libros del Asteroide.

L'obra està ambientada a Hongria, en el període anterior a la Primera Guerra Mundial. Hi és retratada la noblesa en estat decadent, que es dediquen a diversions cares, i actuen sovint amb irresponsabilitat. De fet, les excentricitats d'aquesta classe són la principal causa del declivi de la nació.

L'autor, descriu amb precisió, la bellesa dels paisatges de Transsilvània, i també hi r
eflecteix els temes literaris habituals de l'època: els ideals de la bellesa femenina, com eren la fragilitat, la pal·lidesa i els trets orientals; les malalties mentals; i, l'amor impossible i l'estimada absent, entre d'altres.

A la Biblioteca de Súria aquesta obra ha despertat força interès entre els usuaris, i, ja són uns quants que
l'han llegit. D'entre aquests, l'Albert Villar, ens ha fet el següent comentari:

"Los dias contados, juntament amb Las almas juzgadas i El reino dividido, constitueixen l'anomenada Trilogia Transilvana de Miklós Bánffy.
Amb l'estil dels grans novel·listes del segle XIX, Bánffy ens retrata, de vegades de manera autobiogràfica, la societat hongaresa a principis del segle XX. Es tracta d'una societat
que viu el seu crepuscle ignorant la proximitat del seu final, omplint la seva ociositat amb la política, les caceres, el joc i la passió amorosa.
Així, el primer llibre ens aproxima a aquest ambient a través dels seus protagonistes: el comte Válint Abády i el seu cosí László Gyeróffy, juntament amb la infeliçment casada Adrienne Miloth. En el segon llibre, la història personal dels protagonistes corre paral·lela a la del país, per culminar en el desastre del tercer llibre. Desastre que, a nivell històric és conegut: l'esclat de la Primera Guerra Mundial i la posterior partició d'Hongria.
Un llibre que, a pesar del seu volum, ens atrapa fins fer-se ràpid de llegir".

Bona lectura i Bon Sant Jordi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada