divendres, 1 d’abril del 2011

LLEGENDES DE TERRES LLUNYANES

Per compartir una estona de lectura amb els més petits de la família, us recomanem tres llibres, de la col·lecció LLegendes editats per l'Editorial La Galera. Es recomana per a infants a partir de 10 anys, però, donat que és una lectura molt amena, és útil per a qualsevol edat, petits i grans.

Les considerem interessants perquè ens acosten a cultures i països llunyans, la qual cosa sempre ens pot aportar nous coneixements.

Inclouen una petita introducció sobre la situació actual i el context del lloc que tracta: la societat, la religió, la llengua, etc.

Naiyakay : llegendes africanes

Les llegendes africanes ens mostren el respecte i la fidelitat al llegat dels avantpassats i a les forces de la naturalesa, així com l'amenaça que per a la cultura ancestral africana han suposat sovint la invasió i el domini occidentals.

Una part de la tradició literària africana ha arribat fins a nosaltres gràcies a la tasca dels antics exploradorsm els missioners i els cooperants occidentals; una altra part ens ha arribat a través dels africans mateixos, la cultura dels quals s'ha fos en uns casos amb la dels països d'acollida, i en altres s'ha preservat gràcies als seus narradors orals.

El llibre inclou una llengenda de Mali, una de Libèria, una de Nigèria una d'afrocubana, i una llegenda popular de Dahomey.

Dadahwat : llegendes índies nord-americanes

Són històries que ens parlen d'harmonia amb la natura, de respecte i agraïment a la terra, a les fruites, als animals... Els astres, sempre presents, són els elements màgics que ajuden el poble indi quan hi ha algun perill o alguna cosa que no va bé.

Aquests contes difonen valors universals tals com l'amor, l'amistat, el perdó i el profund respecte per totes les coses.

Popocatépetl : llegendes sud-americanes

Aquestes llegendes inspiren un respecte profund per la naturalesa. Però Amèrica tenia també cultures urbanes amb mites i déus.

Les literatures maia i asteca presenten un coneixement sobre l'ésser humà que és tan ric com el de les antigues mitologies europees d'ara fa dos mil anys.

Durant la història de la humanitat els més civilitzats no han estat sempre els que han prevalgut, però sí que ens en queda la seva literatura per no perdre el fil de la seva saviesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada