dimecres, 8 de setembre del 2010

RAIMON PANNIKAR, DEFENSOR DEL DIÀLEG I LA PAU

El dijous 26 d'agost va morir a Tavertet als 91 anys, l'escriptor i filòsof Raimon Panikkar Alemany. Fill d'un industrial indi i d'una catalana, va néixer a Barcelona l'any 1918.
Doctor en Filosofia, Química i Teologia va ensenyar a les universitats de Madrid, Montreal Varanasi, Bangalore i Califòrnia.

Va ser ordenat sacerdot el 1964 i va integrar-se a l'Opus Dei, organització que abandonaria més tard.

Va publicar més d'una vuitantena de llibres, alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes.

Les diferents religions dels seus pares, així com el fet d'haver viscut a Roma, Estats Units i l'Índia, van afavorir el seu missatge de tolerància i la seva defensa de la pau, el diàleg intercultural i el consens.

Enamorat de l'Índia, mai va perdre el contacte amb el país d'origen del seu pare. Va passar 20 anys donant classes als Estats Units i a l'Índia. Al 1987 va tornar a Catalunya i es va instal·lar a Tavertet, el que per a ell era un paratge idíl·lic, on ha viscut fins la seva mort. La seva figura humana i intel·lectual va deixar una profunda empremta.

La seva tasca va ser reconeguda, entre altres, amb el Premio Español de Literatura el 1961 i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1999. L'Ajuntament de Barcelona li va concedir el 2009 la Medalla d'or al Mèrit Cultural. També va rebre l'any 2000 el títol de Chevalier des Arts et des Letres, per part del govern francès, i el 2001 el govern italià li va atorgar la Medalla de la Presidència de la República Italiana.

Va crear i presidir, fins a la seva mort, la Fundació Vivarium, dedicada a promoure el diàleg intercultural. També va formar part del Centre d'Estudis Interculturals de Catalunya, de la Sociedad Española de las Religiones i va ser membre de l'Institut Internacional de Philosophier (París) i del Tribunal Permanente de Pueblos (Roma).


A la Biblioteca de Súria trobareu algunes de les obres escrites per Raimon Panikkar. Podeu consultar el catàleg aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada