dijous, 9 de setembre del 2010

11 DE SETEMBRE

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA


L'11 de setembre es commemora la rendició de Barcelona, esdevinguda l'any 1714, després del setge de catorze mesos de durada a què fou sotmesa per l'exèrcit de Felip V de Castella, a la fi de la guerra de Successió.

El setge fou iniciat a les ordres del duc de Pòpuli, substituït per James FitzJames, duc de Berwick, pel juliol del 1714. Aquest començà una sèrie d'atacs als baluards de la ciutat que minaren lentament la solidesa de les seves defenses, febrilment reparades i cada cop més precàriament controlades per les forces catalanes, a les ordres del conseller en cap, Rafael Casanova, ferit en el darrer assalt dels borbònics.

La ciutat hagué de capitular, fet que significà l'abolició de les constitucions del Principat i el sotmetiment de Catalunya als esquemes rígidament centralistes i autoritaris de la monarquia de Felip V amb la implantació del decret de Nova Planta.

El nom d'Onze de Setembre ha restat com a símbol de la desfeta catalana que culminà el procés de decadència iniciat des de la unió del regne catalanoaragonès a Castella. Des de la fi del segle XIX la diada fou commemorada a Barcelona amb ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, i amb manifestacions que sovint foren reprimides per les autoritats governatives durant els anys de la monarquia, i totalment prohibides després de la guerra civil de 1936-1939, amb la retirada del monument.

El 1976 fou novament permesa la celebració pública del fet en un míting amb més de cent mil assistents a Sant Boi de Llobregat, on és enterrat Rafael Casanova. A partir d'aquí, i un cop reposat el monument a la seva ubicació tradicional, la commemoració unitària de la Diada Nacional de Cataluny retornà a Barcelona, on aplegà, el 1977, un milió de ciutadans en una de les manifestacions més grans de la postguerra europea. Des del 1980, el Parlament català declarà festiva la data de l'11 de setembre.

A la Biblioteca hem elaborat una exposició documental que inclou llibres i altres tipologies de documents sobre la història d'aquesta diada. Si voleu ampliar la informació no dubteu a venir, de ben segur trobareu tot el que necessiteu.


A nivell municipal, Súria commemora la Diada Nacional de Catalunya, amb un ampli ventall d'activitats per a tots els públics. Informa't detalladament aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada