dimarts, 9 d’octubre del 2012

JOANA I DE CASTELLA: EMBOGIDA PER AMOR

Joana I de Castella
Joana I de Castella (Toledo, 1479-Castell de Tordesillas, Valladolid, 1555), coneguda com a "Joana la Boja", filla del rei d'Aragó, Ferran el Catòlic i la reina de Castella Isabel la Catòlica.

Des de petita, molt bella i intel·ligent, va rebre una acurada educació pròpia d'una infanta de Castella. Com a improbable hereva del tron, aquesta educació fou basada més en l'obediència que no pas en el govern.

Felip el Bell
En l'estricte i itinerant ambient de la Cort castellana de la seva època, Joana va ser alumna avantatjada en comportament religiós, bones maneres i maneig propis de la cort, sense desestimar arts com la dansa i la música, entrenament com genet i el coneixement de llengües romàniques pròpies de la península Ibèrica a més del francès i el llatí. Entre els seus principals preceptors es trobaven el sacerdot dominic Andrés de Miranda; l'amiga i tutora de la seva mare, Beatriu Galindo "la latina"; i, per descomptat, la seva pròpia mare.

El 1495, els Reis Catòlics van concertar el seu matrimoni amb l'arxiduc Felip d'Àustria, l'hereu de l'emperador Maximilià I i de Maria de Borgonya, una aliança estratègica que convenia a ambdues cases reials.

La seva personalitat ha sigut objecte de tota mena d'estudis i d'interpretacions. Per a uns, Joana estava clarament pertorbada. Hauria viscut obsessionada pel sexe i per una fixació malaltissa envers el marit, que finalment l'hauria abocat a la demència.
Per a altres, Joana hauria resultat una víctima de les intenses pressions familiars i polítiques que hagué de suportar.
Alguns autors consideren que Joana, tot i tenir un comportament extrany, no patia cap mena de malaltia mental. Se l'hauria fet passar per boja amb la finalitat d'incapacitar-la i apartar-la del poder.

Trasllat de les despulles de Felip el Bell, de Burgos a Granada  

Podeu ampliar la informació biogràfica sobre Joana I de Castella aquí.

A la Biblioteca de Súria trobareu els documents següents per aprofundir en l'època i la vida de Joana I de Castella:

- la biografia: Juana la Loca : la cautiva de Tordessillas, de Manuel Fernández Álvarez. Editat per Círculo de Lectores el 2001.

- la novel·la: Loca de amor, de Catherine Hermary-Vieille. Editat per Planeta el 2011.

- la pel·lícula: Juana la Loca.
Dirigida per Vicente Aranda i protagonitzada per Pilar López de Ayala, Daniele Liotti i Rosana Pastor. Guanyadora de tres premis Goya, i Conxa d'Or al Festival de Sant Sebastià l'any 2001.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada