Johannes Vermeer (Delft, 1632-1675), pintor holandès, esdevé el protagonista principal de dues novel·les que trobareu a la Biblioteca de Súria.
Vermeer fou mestre a l'escola de pintura de Delft des de l'any 1653 i, més tard, escollit degà (1662-1663). Va ser altament considerat en vida, tot i que no va gaudir d'una salut gaire bona. El seu nom, però, va ser pràcticament oblidat fins que el 1866, el crític d'art Thoré-Bürger el revalorà en publicar un estudi sobre la seva obra.
La seva producció és formada bàsicament per escenes de la vida quotidiana i d'interiors serens i silenciosos, d'una lluminositat especial, que els dóna un aspecte d'intemporalitat, en els quals no és mai fortuïta la presència repetida de determinats objectes (mapes, perles, instruments de música), tot i que a vegades costa d'interpretar el seu sentit. És el pintor de les petites coses, és capaç de captar l'encant del cabell, la brillantor d'una arracada, o la malenconia d'un carrer. Destaquen: La lletera, La puntaire, La cuinera, Noia de blau llegint una carta, o Noia del collaret de perles.
La primera de les novel·les a les quals fem referència és La noia de la perla de Tracy Chevalier, editada per La Magrana.
Aquesta novel·la s'inspira en el quadre La jove de la perla o Noia amb turbant. L'autora desenvolupa una història on predomina la passió per l'art, l'amor i la vida. Amb una estructura lineal i senzilla constitueix un retrat viu i detallista de la ciutat de Delft durant la segona meitat del segle XVII, on impera un ordre social estricte amb una divisió de classes socials i religions. (catòlics i protestants). Tanmateix, la mirada curiosa, intel·ligent i sensible d'una jove minyona, la Griet, envers la pintura, farà trontollar aquest món ple de normes i regles.
Amb una prosa planera i detallista, l'autora aconsegueix endinsar-se en el món quotidià d'una minyona que ha d'anar a comprar cada dia al mercat, i s'ha d'encarregar de les dures tasques de la llar. Sotmesa a la rígida mirada de la mestressa de la casa, es reflecteix el petit món de tensions, enveges i recels que vivien els criats dins de les cases on servien. Només les tasques que haurà de fer, ajudant al pintor en el seu taller, alliberen la Griet d'un entorn rutinari. La Griet és una jove humil, però amb una sensibilitat especial, que poc a poc es guanya la confiança del seu amo i establirà amb ell una relació molt particular.
Existeix una versió cinematogràfica protagonitzada per Scarlett Johansson i Colin Firth, que amb una bona ambientació aconsegueix reproduir el delicat món de llum i color de la pintura de Vermeer. També la trobareu a la Biblioteca.
La segona novel·la és La noia de blau de Susan Vreeland, editada per Edicions 62.
Al segle XVII, a Holanda, el famós pintor Johannes Vermeer va pintar un quadre de la seva filla Magdalena en el qual intentava copsar per a l'eternitat la inquietud i la passió interior d'aquesta. Aquest llibre és la història d'aquest quadre i la vida dels vuit propietaris que l'adquireixen al llarg del temps.
El quadre és el fil conductor de la història. Vuit vides diferents unides per la passió que els ha despertat la força de la pintura, i en especial, la de la noia que hi és pintada.
La lectura transcorre del present al passat, fins arribar a l'origen. En el primer capítol ens trobem el quadre i el seu propietari als Estats Units, en un temps indefinit però contemporani, finals del segle XX. En el següent capítol l'acció ja se situa a Holanda on passen la resta d'històries, fins arribar al moment que és pintat al segle XVII.
És un llibre original, de bona lectura i detallista. Tots els relats contenen els elements imprescindibles que fan que el lector s'endinsi en cada una de les històries. Per altra banda, no és una novel·la històrica, però si que els relats inclouen alguns fets rellevants de la història d'Holanda.
Per acabar, proposem la lectura del llibre: ¿Has aprendido? Vermeer, de Cati Wajs, editat per Laberinto de las Artes.
Per a infants, exposa d'una forma molt clara la vida i obra d'aquest pintor. Una manera d'introduir la història i l'art pictòric entre els infants.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada