dijous, 1 d’octubre del 2020

DES DE LA BIBLIOTECA HOMENATGEM QUINO, EL PARE DE MAFALDA

L'humorista argentí gràfic i creador de les tires còmiques de Mafalda, Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut com 'Quino', ha mort als 88 anys.


Joaquín Salvador Lavado Tejón va néixer a Mendoza (Argentina) el 1932. Fill d'andalusos emigrats el 1919, va descobrir la seva vocació gràcies al seu oncle Joaquín Tejón, pintor i dissenyador gràfic, i va començar amb 13 anys els estudis de belles arts a la seva ciutat natal.

Els va abandonar el 1949, decidit a dedicar-se a les historietes i a l'humor. El 1954 va publicar la seva primera pàgina i, des de llavors, ha publicat vinyetes, dibuixos i historietes en diaris i revistes d'Amèrica i Europa. Amb el cop d'estat a l'Argentina del 1976, es va exiliar a Milà. El 1990 va adoptar la nacionalitat espanyola i des de llavors va alternar residència entre Madrid i Buenos Aires.

Reconegut com un dels més destacats humoristes gràfics en l'àmbit internacional, Quino va aconseguir la fama amb les tires de Mafalda. Aquest personatge va néixer per a una campanya publicitària frustrada, poc després de publicar el seu primer recopilatori, 'Mundo Quino' (1963).

La primera historieta de Mafalda es va publicar el 29 de setembre del 1964 en el setmanari 'Primera Plana' de la capital argentina. En la sèrie 'Mafalda', Quino va reflectir el món dels adults vist des dels ulls d'un grup de nens.
 
Les històries de Mafalda s'han traduït a quinze idiomes i s'han publicat en diaris i revistes de tot el món. El 1973, Quino va deixar de dibuixar-la. Durant els seus darrers anys en actiu, va publicar principalment en el diari 'Clarín' i només va tornar a dibuixar la Mafalda per a campanyes a petició d'organitzacions com Unicef o el govern argentí.

Ciutadà Il·lustre de Mendoza i Buenos Aires i catedràtic honorífic d'Humor Gràfic de la Universitat d'Alcalá de Henares, Quino ha rebut nombrosos premis, entre els quals, el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats el 2014.
 

També ha estat reconegut Humorista Gràfic de l'Any del Saló Internacional de Mont-real (1982), ha obtingut dos Konex de Platí d'Arts Visuals-Humor Gràfic (1982 i 1992), el Konex Especial (2012), l'Iberoamericà d'Humor Gràfic Quevedos (2000) i el Romics d'Or (Roma, 2011).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada