dijous, 23 de febrer del 2023

LLIBRES, TERTÚLIA I VI!

Ahir els participants a la tertúlia mensual del Club de lectura de Novel·la, van comentar el llibre “La cata” de Roald Dahl, en el darrer acte d’aquest any del projecte “Lletres i vins 2023” de les Biblioteques amb DO.

Per tal d’endinsar-se plenament en la trama de la novel·la i comprendre millor els personatges, van acompanyar la tertúlia amb el tast d’un vi del Celler Sant Martí de Sallent, de la DO Pla de Bages.


dimecres, 22 de febrer del 2023

EL CLUB DELS FRIKI BOOKS "EN ACCIÓ"!!

Ahir els nens i nenes que formen el jurat dels premis Atrapallibres de la categoria de 4t de primària, que són el Club dels Friki Books, es van reunir un cop més a la biblioteca per debatre sobre els llibres “El mètode Xof” i “Estels i formigues”.

Van passar una bona estona compartint i debatent les seves opinions i s’ho van passar molt bé!



LA MÀGIA DELS CONTES

Dilluns 20 de febrer, la màgia dels contes va omplir la biblioteca amb la narració de contes de la Marta Esmarats de la companyia Cacauet Teatre.

Dues històries excepcionals plenes d’emoció i d’imaginació: “Allà on viuen els monstres” i “Tikki Tikki Tembo”.

Moltes gràcies Marta!

dissabte, 18 de febrer del 2023

PER CARNAVAL, MÀSCARES BEN ORIGINALS!!

Taller de carnaval a la biblio!!

Les nenes i els nens que hi van participar van fer unes màscares d’allò més originals i divertides!











dijous, 16 de febrer del 2023

dimecres, 15 de febrer del 2023

PER SABER TROBAR DRACS, FADES I GEGANTS!

A la biblioteca ens ha arribat un llibre d’allò més interessant. Es titula “Dracs, fades i gegants”, escrit per Oriol Canosa, il·lustrat per Cristina Bueno i editat per La Galera. El trobareu a l’Àrea Infantil, però però ben cert que fascinarà a totes les edats.

És una guia de camp de la mitologia catalana per seguir el rastre de les criatures fantàstiques del nostre entorn.

Una de les característiques dels éssers mitològics és que són molt esquerps i no els agrada gaire que els humans sàpiguen on s’amaguen. En primer lloc hem de conèixer quines són les criatures de la mitologia catalana (sempre podem consultar el munt de llibres que trobarem a les biblioteques) i posteriorment hem d’aprendre a buscar-les. I aquesta guia ens ho posa fàcil; ens ajuda a saber reconèixer les petjades; a descobrir pèls que han quedat enganxats als esbarzers; a estudiar les femtes; a identificar les olors, etc. També ens dóna pautes generals sobre l’alimentació, l’hàbitat, etc. que són molt útils.

La part principal del llibre inclou la descripció de les diferents criatures agrupades en famílies com les bruixes, els diables, els dracs i les víbries, etc.

Aquest llibre es pot llegir en l’ordre que més us agradi. Mireu i remireu en l’ordre que us vingui més de gust. Us ho passareu molt bé descobrint aquests éssers que tenim tan a prop i que sovint no veiem.

Aquest llibre s’inclou a la llista dels millors llibres d’autoria i edició catalana de l’any passat que ha elaborat l’Ibbycat.

A L'ÀREA INFANTIL... HI HA NOVETATS!!!

 Els més nous per a infants!!

dilluns, 13 de febrer del 2023

EXPEDIENT PANXA PLENA: EL CAS DEL LLOP FEROTGE

En el marc del programa “Súria, Municipi Lector”, el passat 8 de febrer es va dur a terme una formació especifica per als mestres i altres persones interessades, sobre com dinamitzar un Laboratori de Lectura. La formació va anar a càrrec de Natàlia Martínez, i va ensenyar com es pot dinamitzar una acció d’aquest tipus, partint del laboratori "Expedient Panxa Plena: el cas del llop ferotge”. Els participants va poder apropar-se i conèixer millor la figura del llop en alguns contes de la literatura infantil.

Els laboratoris de lectura són espais de creació per a les famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura entesa en el sentit més ampli del terme: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatges i sons, la creació literària com un joc i la imaginació poètica com a forma artística. Una fórmula per descobrir lectures, llegir i experimentar. 





dimarts, 7 de febrer del 2023

LA BIBLIOTECA EN XIFRES: L'ANY 2022


ELS MÉS PRESTATS L'ANY 2022!!

Aquí teniu els llibres més prestats durant l’any 2022 a la biblioteca. Són els que més us han agradat.

Podeu veure el rànquing de les novel·les, les novel·les juvenils, els contes per a infants fins a 7 anys, de 8 a 10 anys, i a partir de 11 anys. També els còmics per a adults i per a infants.



dilluns, 6 de febrer del 2023

ADÉU A JOSEP M. ESPINÀS

L'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge als 95 anys. Nascut a Barcelona el 1927, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona (UB). Amb una extensa obra, es va convertir en un referent de la creació literària en català des de la joventut.

El 22 de gener de 2004 (a la foto), va venir a Súria convidat per la Biblioteca, i va fer la xerrada sobre els seus llibres de viatges. A la foto es pot veure juntament amb la Regidora de Cultura del moment, Encarna Mata presentant la xerrada.

Espinàs deixa milers d'articles i més de 90 llibres. Una activitat literària que va començar amb 26 anys, amb la novel·la "Com ganivets o flames", amb què va obtenir el Premi Joanot Martorell. Després va venir el reconeixement internacional, amb la traducció a l'anglès de "Tots som iguals", i el Premi Sant Jordi, amb "L'últim replà".

Va ser amic de Josep Pla i de Camilo José Cela, amb qui es va iniciar en la narrativa de viatges. En va acabar publicant una vintena de llibres, recorrent, majoritàriament a peu, bona part de la Península.

Una extensa producció en què sobresurten també els llibres de contingut autobiogràfic, com "El teu nom és Olga", dedicat a la seva filla gran amb síndrome de Down, que va morir als 64 anys.

Les seves obres s'han traduït a més de deu llengües, incloses l'alemany, l'anglès i el japonès.

Espinàs va destacar també com a columnista, amb més de 40 anys complint amb la seva cita diària amb els lectors, des de l'any 1976 a l'"Avui" i els últims 20 anys a "El Periódico".

Home polifacètic, va ampliar la seva activitat periodística a la televisió, amb programes com "Identitats", en què va entrevistar les personalitats més rellevants de la cultura catalana.

Espinàs també ser un dels impulsors de la Nova Cançó i un dels fundadors d'Els Setze Jutges.

Per la seva trajectòria va rebre diversos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi el 1983, la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya el 2007 i la Medalla d'Or de la Generalitat el 2015. A banda d'aquests guardons, també va cultivar un palmarès literari amb els premis Yxart (1957), Mercè Rodoreda (1958), el Premi Nacional de Periodisme (1995) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2002).

dissabte, 4 de febrer del 2023

NOUS DE TRINCA!!

Novetats que ens han arribat gràcies a la subvenció OSIC 2022 de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat.

VISITA DE 1R I 2N DE L'ESCOLA FEDAC SÚRIA

Dijous 2 de febrer de 2023, al matí els alumnes de 1r i 2n de Primària de l’Escola @fedacsuria van passar per la biblioteca.

Van escoltar contes, van poder fer una bona estona de lectura, individual o compartida, i, amb el carnet de préstec, van endur-se un llibre a casa!    

Moltes gràcies per fer una visita a la biblio! Us esperem un altre dia amb propostes molt divertides!

dijous, 2 de febrer del 2023

CONEIXENT I TASTANT LA DO PLA DE BAGES

La darrera activitat del cicle “Lletres i vins 2023” la vam dur a terme el dimarts 1 de febrer. La xerrada: “DO Pla de Bages: història, patrimoni i paisatge” a càrrec de Pamela Martínez de la Vinoteca Baccus de Súria, va fer un repàs històric a l’evolució de la vinya al Bages al llarg del temps i també va servir per conèixer què són les denominacions d’origen Tot acompanyat pel tast de diversos vins, blancs i negres, de la DO Pla de Bages,  dels quals van conèixer com distingir algunes de les característiques.

Moltes gràcies Pamela!




XERRADA PER FIXAR-NOS AMB EL CONTINGUT I MISSATGE DELS ANUNCIS DEL CAVA I DEL VI

Dilluns 30 de gener, dins del projecte “Lletres i vins 2023” vam acollir la xerrada “El vi i el cava a la publicitat: de les bombolles a Martin Scorsese”, a càrrec de Pablo Sancho.

Un recorregut històric per la publicitat audiovisual vinculada al món del vi i del cava. Es van poder visualitzar alguns dels anuncis emesos al llarg del temps, on s’hi constataven els grans temes de la publicitat del vi, com ara la masculinitat, la tradició, el sexe, la seducció, la sofisticació, la celebració...

També, es va parlar dels anuncis nadalencs del cava Freixenet amb la presència de les bombolles, que es va iniciar l’any 1977 amb la presència de Liza Minelli, evocant una de les grans escenes de la pel·lícula “Cabaret”, fins al 2018. En tots ells el missatge principal és el de la felicitat que produeix la festa i el vi.


dimecres, 1 de febrer del 2023

TALLER AMB TAPS DE SURO PER A INFANTS

Dissabte 28 de gener, vam dur a terme el Taller amb taps de suro per a infants; activitat inclosa en les activitats del projecte “Lletres i vins “ de les Biblioteques amb DO.

Els infants participants van fer diverses creacions ben artístiques.