dilluns, 1 de febrer del 2021

JOYCE CAROL OATES, GUANYADORA DEL PREMI PEPE CARVALHO DE NOVEL·LA NEGRE

L'autora nord-americana JOYCE CAROL OATES (Nova York, 1938) ha rebut el premi Pepe Carvalho que atorga la BCNegra a autors de gènere negre. L'autora ha rebut el guardó en el marc del festival que s'ha celebrat a Barcelona del 21 al 31 de gener. 
 
Oates és una de les grans figures de la literatura contemporània, autora de més de mig centenar de novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d'una dotzena de llibres de no-ficció, onze llibres de poesia i nou obres de teatre en més de cinc dècades de treball. Oates ha tocat gairebé qualsevol gènere literari i també ha exercit d’editora.
 
El jurat ha declarat que Joyce Carol Oates "des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, i reconeixem la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del premi Pepe Carvalho”. El jurat ha volgut destacar "el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó".
 
En el seu mig segle de trajectòria ha rebut nombrosos premis, entre ells, el National Book Award, el PEN/*Malamud Award, el Prix Dona Étranger i, a Espanya, amb el Premi BBK Ja! Bilbao per el “moderníssim humor negre de la seva obra”.
 
En el 2011 va rebre la National Humanities Medal, el més alt guardó civil del Govern estatunidenc en el camp de les humanitats, i en el 2012, el Premi Stone de la Oregon State University per la seva carrera literària.
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada