dimarts, 29 de gener del 2013

MARTÍ GIRONELL ENS PARLA DEL SEU DARRER LLIBRE "L'ÚLTIM ABAT" A LA BIBLIOTECA

El dijous 24 de gener, i, dins dels actes de la festa de Sant Sebastià, vam acollir una tertúlia literària amb l’escriptor i periodista Martí Gironell. Davant d'una setantena de persones que van omplir la Biblioteca, va parlar sobre la seva trajectòria literària en general i de forma específica sobre el seu darrer llibre L’últim abat, la trama del qual està ambientada al monestir Sant Benet de Bages, sobre els últims anys de la vida del darrer abat del monestir Pere Frigola.

Presentació de l'acte a càrrec de la Regidora de Cultura, Ana Pérez. (Foto Biblioteca)

La major part de la seva obra literària pertany al gènere de novel·la històrica: El pont dels Jueus, sobre la reconstrucció del pont de Besalú; Lavenjança del bandoler, sobre la Guerra del Francès a la Catalunya de principis del segle XIX; L’arqueòleg, sobre el viatge que el monjo monserratí Bonaventura Ubach va fer el 1910 a Terra Santa i Mesopotàmia per tal d’adquirir materials per al Museu de l’Orient Bíblic del monestir de Montserrat.

En Martí Gironell durant la xerrada. (Foto Aj. de Súria)
L’autor va explicar que el seu objectiu en el moment d’escriure és d’una banda, fer propers els fets històrics, i de l’altra, explicar una història interessant, que sigui assequible a tothom, i que els personatges parlin amb un llenguatge planer.  Sota un rerafons històric, hi intercala elements de ficció per tal que la trama enganxi els lectors.

La Biblioteca es va omplir de gom a gom. (Foto Aj. de Súria)
Durant la recerca de documentació del seu llibre L’arqueòleg, l’autor va descobrir  la figura de l’abat Pere Frigola, últim abat de Sant Benet. La novel·la se centra en la resistència de Sant Benet de Bages al rei de Castella, la corrupció en la política i en l’Església a la segona meitat del segle XVI, i el paper que van jugar els habitants dels pobles, escanyats per les dues institucions.

Signatura de llibres. (Foto Aj. de Súria)
Per escriure i documentar-se, l’autor va passar llargues estades en una antiga cel·la d’un monjo benedictí, del Monestir de Sant Benet, que es va convertir en el seu centre de treball, i on va poder compartir les seves experiències amb els lectors a través d’una pàgina web i de les xarxes socials.

Per tal d'ampliar aquesta informació us adjuntem una guia de lectura:
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada