dimarts, 18 de gener del 2011

VICENÇ VILLATORO A LA BIBLIOTECA DE SÚRIA

El proper dimarts, dia 25 de gener, a les 20 h., l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro serà a la Biblioteca de Súria. Parlarà sobre "El mite del jardí perdut a la literatura del segle XX".

Aquesta xerrada estava prevista inicialment, dins del programa d'actes de la festa de Sant Sebastià 2011, per el dimarts 18 de gener, però s'ha hagut d'ajornar per problemes d'agenda.

Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) és escriptor i periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació, compagina l'escriptura i la tasca periodística als mitjans de comunicació. Començà amb la publicació de poesia però es decantà cap al gènere narratiu, en què destaca amb novel·les de recreació històrica i autobiogràfica. La seva capacitat i habilitat narratives, forjades en innombrables lectures i en hores a les redaccions, traspua en la seva producció literària i d'articulista.

Fascinat per Pavese, segueix el mestratge d'aquest escriptor en les seves primeres novel·les dels anys vuitanta, protagonitzades per una joventut nostàlgica submergida en el passat (País d'Itàlia i Els anys a Ciutat). Ben aviat, però, amplia el registre i abraça estils i temes molt diversos, que van des de la novel·la històrica i el dietari fins a la novel·la juvenil. Tant en la novel·la com en l'assaig, Villatoro tracta també la qüestió jueva, que ja apareix al premiat Evangeli gris (1981).

La seva implicació amb la cultura catalana, la seva llengua i el seu país, el porten a ocupar càrrecs de gestió i direcció del sector públic i en el món de la cultura i el periodisme, com a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i al diari Avui.
Vicenç Villatoro utilitza amb llibertat i coneixement les eines de l'art de l'escriptura; coneixedor de l'ofici, sap emmotllar-se als diferents registres periodístics i literaris. Aquest saber fer i la seva capacitat de creació i recreació és el que l'han portat a obtenir molts dels premis literaris del nostre país, com ara el Sant Jordi de Novel·la (1981), el Ciutat de Barcelona (1987), el Documenta (1991), el Carlemany (2004), i el Ramon Llull (2010).

Informació extreta de: www.escriptors.cat
Podeu ampliar la informació aquí.

A la Biblioteca trobareu els següents llibres de Vicenç Villatoro:

Les novel·les:
- Ciutat del fum (Edicions 62, 2001)
- De part del pare (Edicions 62, 2000)
- La derrota de l'àngel (Columna, 2004)
- La dona a la finestra: el Born, 10 de setembre de 1714 (Edicions 62, 2005)
- País d'Itàlia (Edicions 62, 1984)
- Tenim un nom (Planeta, 2010)

La novel·la juvenil:
Tres dies de glòria (Edebé, 1997)

De geografia:
El Vallès Occidental (Dissenys culturals, 1993)

D'història:
Del call a la sinagoga: els jueus a Catalunya (Barcanova, 1992)

I, per a infants:
- Passeu, passeu...: contes i cançons (Xarxa de Biblioteques Soler i Palet, 1983)
- Jocs d'ahir, d'avui i de sempre (Òmnium Cultural, 1977).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada