dilluns, 13 de desembre del 2010

COIXINS, BOIXETS, I... PUNTES

EXPOSICIÓ DE TREBALLS DEL GRUP DE PUNTAIRES DE SÚRIA. DE L'1 AL 22 DE DESEMBRE

El Grup de Puntaires de Súria es va crear l'any 2000 en el si del Casal de la Dona de Súria, que s'havia fundat el 1999.

Des dels inicis, una de les seves principals activitats fou l'organització de la Trobada de Puntaires, que aplega puntaires de diferents poblacions de Catalunya.

La primera Trobada de Puntaires a Súria fou l'any 2000 al Poble Vell. Posteriorment, aquesta trobada es va traslladar a la plaça de Sant Joan, lloc on s'ha dut a terme en les darreres edicions, el dia 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya.

Actualment, el Grup de Puntaires de Súria el formen 9 persones, que setmanalment es troben per dur a terme els seus treballs, juntament amb una professora que els orienta. Són les representants de Súria a totes les Trobades de Puntaires que es duen a terme.
Les puntaires de Súria:


També trobareu una exposició bibliogràfica que conté documents diversos sobre tipologies de puntes, etc. que pertanyen a la Biblioteca de Súria i també a d'altres Biblioteques de la Xarxa que ens han cedit per a aquesta ocasió:

Des de mitjans del segle XVI i, sobretot a partir del segle XVII la punta de boixets és una tradició comuna a tots els països occidentals i els que van rebre la seva influència. Així es troben puntes de boixets des de Rússia a Brasil.

Sobre els orígens dels boixets s'especula molt: Flandes, Itàlia, Espanya... El que està clar és que la moda de les puntes es va estendre ràpidament i la seva màxima esplendor va estar en els fabulosos colls i punys del s. XVII.
Tal sols cal veure els quadres de Van Dyck o Velázquez per apreciar les formes diferents d'utilitzar-los, uns emmidonant-los i encanonats i altres amb la seva caiguda natural. En els segles XVII-XIX estaven de moda les esplèndides mantellines de blonda, fetes també amb boixets.

A l'exposició hi trobareu peces diferents: mocadors, cortines, xals, postals de Nadal, ... etc. d'una gran bellesa, elaborades amb precisió i delicadesa.

És una exposició molt recomanable, aquí us n'oferim un tast:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada