dimecres, 16 d’octubre del 2024

DALÍ I EL SURREALISME

Conferència gastronòmica: “Dalicatessen, la cuina i els surrealistes” amb Jaume Fàbrega, dijous 17 d’octubre a les 16.30 h. a la Biblioteca.

Dalí tenia una especial preferència per alguns dels plats mariners més característics de la costa. Moltes d’aquestes receptes formen part d'aquest repertori típicament surrealista que són els plats de "mar i muntanya", els més originals que ha produït la cuina catalana i base de la creativitat de cuiners universals com Ferran Adrià. 

A més, els pintors surrealistes incorporaven a les seves pintures nombrosos elements iconogràfics referents al menjar: de les pomes al peix o els ous, de les mongetes al pa, passant per les garotes, el parament de la taula o les deliqüescències d'inspiració culinària. 

Una conferència gastronòmica a càrrec de Jaume Fàbrega, un dels grans divulgadors de la gastronomia del país, autor de més de 80 llibres publicats. 

Activitat que s'emmarca en el centenari de la publicació del 1r Manifest Surrealista a càrrec d'André Breton el 15 d'octubre de 1924.



dilluns, 14 d’octubre del 2024

MARTÍ GIRONELL A LA TERTÚLIA DEL CLUB DE LECTURA

L’escriptor i periodista Martí Gironell va participar a la tertúlia del Club de Lectura de Novel·la dijous passat, 10 d’octubre, per parlar de la seva novel·la “El fabricant de records” que fou guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana el 2022.

És una novel·la sobre Valentí Fargnoli (Barcelona 1885 – Girona, 1944), un fotògraf ambulant amb arrels italianes que, desplaçant-se amb bicicleta va retratar la Catalunya de principis de segle XX. La seva ànima viatgera el va portar a retratar persones de totes les classes socials, així com grans personalitats del seu temps i també fets històrics rellevants. És testimoni i retrat d’una època.

També té un paper important la seva dona, la Rosa Vilaseca Grèbol de Cal Coix, de Maçanet de la Selva, que és el reflex de les dones de principis de segle XX, dones que tenien cura dels fills i que treballaven tant o més que els homes. Al llarg de la novel·la es va revelant com fou la seva relació.

L’autor va compartir amb els lectors totes aquelles qüestions que van sorgir. Donat que fou una sessió oberta hi van assistir els membres habituals del Club de Lectura, i totes aquelles altres persones interessades que no assisteixen habitualment a les tertúlies, així com algunes de les participants al Taller de lectura de l’Esplai, que també havien llegit prèviament la novel·la.

La tertúlia va ser guiada per Ramon Garcia, el coordinador del Club de Lectura, i l’acte va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Súria i de la Institució de les Lletres Catalanes.

El gener de 2013 Martí Gironell va venir per primer cop a la Biblioteca de Súria per presentar el seu llibre “L’últim abat” i més recentment, el passat mes d’abril, juntament amb la il·lustradora surienca Coaner Codina van presentar dins del cicle “Per Sant Jordi, llibres de casa”, les darreres aventures del talp Felip, “Un talp als Jocs Olímpics”.






diumenge, 13 d’octubre del 2024

DESCOBRINT LA BIBLIOTECA

Dimecres van passar per la biblioteca els nens i nenes de P1 de l’escola FEDAC Súria. Com que alguns no havien vingut mai, van poder descobrir les possibilitats de la biblioteca i del carnet. També, van escoltar la narració de dos contes protagonitzats per uns animals molt divertits “La geneta i el misteri de les taques perdudes” i “Els calçotets de l’os blanc”. I, finalment, van ser ells mateixos que van escollir els contes que més els van agradar per fer una estona de lectura.

Els esperem un altre dia!






divendres, 11 d’octubre del 2024

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL 2024

El Grup de Treball sobre Salut Mental de les Biblioteques del Bages i Moianès, commemora avui, 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental, per aixó s’organitzen diferents activitats a les biblioteques durant tot el mes d’octubre.

Enguany a més dels clubs de lectura, hores del conte, xerrades, tallers, jocs de taula familiars, videorecomanacions, exposicions...

Destaquem la col·laboració amb el Servei Prelaboral d' Ampans Fundació, hem prepara aparadors culturals que trobareu a les biblioteques de la nostra zona i també a la biblioteca de Súria, la Núria Serra responsable del servei ens ho explica, no us ho perdeu!


dimarts, 8 d’octubre del 2024

VISITES A LA BIBLIOTECA

Dilluns van passar per la biblioteca els alumnes de P3 de l’Escola Fedac Súria. Van poder conèixer l’autor Giani Rodari amb la lectura d’alguns dels seus contes, tan divertits i esbojarrats, com els seus “Contes animals”. I després van poder escollir els llibres que més els van agradar per fer una estona de lectura.







FOTOS DE L'ESTIU!

Si passeu per la biblioteca podreu veure les fotografies que ens heu fet arribar del lloc on heu passat les vacances, del lloc on heu gaudit de la lectura, ... 

Fins al 31 d’octubre!

dilluns, 7 d’octubre del 2024

DA-DA...NO! SURREALISME!

Divendres a la tarda l’espai infantil es va omplir de famílies amb els infants més petits de casa per escoltar els contes que va explicar la Gisela Llimona. El primer contacte  dels infants assistents amb la biblioteca i els contes, de forma màgica, amb molts colors i amb la musicalitat  de la poesia i del ritme de les paraules...

Un viatge surrealista per commemorar el centenari del primer Manifest surrealista que es va publicar l’octubre de 1924.



TRIA, REMENA I DESCOBREIX!

Dijous van passar per la biblioteca els alumnes de P6 de l’escola @fedacsuria. Van dur a terme una dinàmica en la qual van visitar lliurament diversos racons amb llibres que van poder descobrir, investigar, triar, ... cadascú al seu ritme. En alguns dels racons podien donar la seva opinió.

Una bona estona de lectura i descoberta!




ON HAN VIATJAT ELS PROTAGONISTES DELS CONTES AQUEST ESTIU?

Aquest estiu els infants que han participat en l’activitat de l’AeroBibSúria, a la darrera destinació, han pogut ubicar en uns mapes a on han viatjat els protagonistes del conte que han llegit, o a quin lloc es desenvolupava la història. 

Podia ser a qualsevol dels continents d’arreu de món, però també podia ser un viatge a un món imaginari, un viatge per mar, un viatge a l’espai, un viatge en el temps,... 

Tots els infants que van completar la tarja d’embarcament cal que passin per la biblioteca a buscar la seva acreditació de SúperLector/a i SuperUsuari/a de la biblioteca. I per aquells que no van poder acabar, no passa res, poder dur a terme el seu viatge lector al seu propi ritme i acabar-ho quan puguin.  


dissabte, 5 d’octubre del 2024

COMENÇA EL BOOK CLUB!!

Inici de curs del Book Club amb una tertúlia molt amena del llibre “The Curious incident of the dog in the night-time”, conduïda per la Mar Juárez.



NOVETATS PER A INFANTS!!




HORARI D'HIVERN

A partir del dia 1 d’octubre ha començat l’horari d’hivern: tardes de dilluns a divendres de 15:30 h a 20:00 h, i els matins, dijous i dissabtes, de 10:00 h a 13:00 h.

dimarts, 1 d’octubre del 2024

AVUI, SORTEIG A L'AEROBIBSÚRIA

Avui l’AeroBibSúria que ha donat servei al llarg de l’estiu a tots els infants que s’han volgut enlairar en la màgia de la lectura, ha tancat les portes fins a una propera ocasió. Per finalitzar l’activitat a la qual ens havíem adherit “Guanyem un estiu lector” de la Fundació Bofill, hem dut a terme el sorteig d’uns llibres entre tots els infants. La guanyadora he estat la Berta.

També hem reconegut amb un obsequi a l’Alma, ja que ha passat per les destinacions de l’AeroBibSúria dues vegades.

Tots els participants han estat acreditats com a Súper Lector/a i Súper Usuari/ària de Biblioteca i han rebut uns passatemps com a obsequi.

Al llarg de l’estiu han completat la tarja d’embarcament un total de 14 infants tot i que a l’acte d’avui hi ha hagut poca assistència.

Agraïm la participació de tots els infants en aquesta activitat, tant els que han acabat com els que encara no i els encoratgem a seguir el seu viatge lector amb moltes més lectures.

Moltes felicitats!