dijous, 1 d’abril del 2021

MARIA BARBAL, GUANYADORA DEL 53È PREMI D'HONOR DE LES LLETRES CATALANES

Maria Barbal (Tremp, 1949) és la guanyadora del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

 

El jurat del 53è Premi destaca que l’autora que: "Ha construït un espai literari amb veu pròpia, amb un estil contingut i de to poètic, sempre des de la versemblança. Ha donat una visió crítica del món del Pallars i de la decadència de la societat agrària i tradicional de muntanya. Els seus personatges tenen un món interior ric i profunditat psicològica. Barbal és, en definitiva, una de les novel·listes més destacades de Maria Barbal (Tremp, 1949) és la guanyadora del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.el panorama literari actual català".
 
Maria Barbal diu sobre la seva pròpia trajectòria literària, que un dels seus privilegis ha estat el d'escriure sense "gairebé plantejar-se la direcció i el sentit" de l'obra. "He escrit segons els impulsos i el desig d'unes obres, sobretot per entendre-les". Primer amb obra més ambientada en l'entorn d'on prové, després, "seguint camins diversos que potser a algun crític literari li ha semblat dispers, però és la meva manera de crear i m'agradaria molt continuar gaudint d'aquesta llibertat en aquesta última etapa", ha reflexionat.
 
És autora d'una dotzena llarga de novel·les que l'avalen com una de les narradores més destacades de la literatura catalana contemporània. L'escriptora ha publicat també llibres de contes, una obra de teatre i tres de narrativa juvenil. Una llarga llista de premis l'avalen, com el molt recent Premi Josep Pla 2021 per la novel·la 'Tàndem'.
 
A la biblioteca hi trobareu una selecció de la seva obra.
 
 May be an image of 1 persona, llibre i text que diu 'MARIA MARIABARBAL PAÍS İNTIM MARIA BARBAL AL'AMIC ESCOCES MARIA BARBAL MM MARIA MARIABARBAL BARBAL PEDRA DETARTERA DE தயதர Maria Barbal de quietud Maria tartera Farré സ 62 BAl Mari Barbal ÃPM IM MARIA BARBAL 53è Premi d'Honor de es Lletres Catalanes'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada