dijous, 1 d’abril del 2021

EXPOSICIÓ "VERSTIALITATS : VERSOS I BÈSTIES", ES VA PODER VEURE DURANT EL MES DE FEBRER A LA BIBLIOTECA

 L’exposició “Verstialitats: versos i bèsties”, és el fruit d’un treball conjunt de les biblioteques de les comarques del Bages, Berguedà i Moianès dut a terme l’any passat per commemorar la Setmana de la Poesia durant el mes de març, però que a causa de la pandèmia es va haver d’ajornar.

També, volia ser un homenatge dels cinquanta anys de la mort de Josep Carner (1884-1970) que es va commemorar l’any passat. Josep Carner era conegut com “el príncep dels poetes catalans” i considerat un renovador de la poesia, la llengua i la prosa. Era autor de llibres tan rellevants com Els fruits saborosos o Auques i ventalls, però també de dos poemaris infantils que tenien els animals coma eix vertebrador Bestiari i Museu zoològic.

És una exposició que combina poesies de diversos bestiaris per a infants i muntatges fotogràfics elaborats per les biblioteques i basats en les imatges del llibre Retratos animales de Yago Partal, editat per Libros del Zorro rojo el 2019.

Segons Sebastià Alzamora “els bestiaris —reculls o sèries de poemes protagonitzats per animals— són gairebé un gènere literari en ells mateixos, practicats per poetes de totes les cultures i tradicions des de l’Antiguitat fins als nostres dies. Els bestiaris connecten fàcilment amb els paràmetres de la faula, l’al·legoria i la poesia satírica, i també amb les tradicions de la poesia popular i de la infantil, i una mica de tot això és el que trobem als bestiaris moderns més importants escrits per autors catalans, com Pere Quart o Mercè Rodoreda o Josep Carner. Un dels objectius que sovint persegueixen els bestiaris és, precisament, parlar dels humans. És a dir, servir-se dels animals com a metàfores o correlats objectius de conflictes, tipus, sentiments, reflexions o comportaments inequívocament humans”.

L’exposició incloïa diversos bestiaris un petit joc poètic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada