dimecres, 8 de juliol del 2020

UNA MICA MÉS D'HISTÒRIA... 70 ANIVERSARI BIBLIOTECA (1950-2020)

SABÍEU QUE... en el moment de la seva obertura, la biblioteca comptava amb un fons de llibres molt escàs, 1.500 volums, a més de l’Enciclopèdia Espasa, donatiu de l’Ajuntament, i altres llibres, donatiu de Mines de Potassa Súria i d’algun particular.

Aquest fons inicial anava creixent amb lots procedents de la Diputació per mitjà de la Central de Biblioteques, tot seguint les desiderates dels lectors, i de llibres donatiu de l’Ajuntament de Súria amb motiu de la Festa del Llibre. Hi havia també algunes revistes, però cap diari.

Els llibres es repartien en tres seccions: la Infantil, formada per llibres de contes, còmics, la revista Dumbo, etc., la Juvenil, amb llibres de coneixements, de formació, novel·les i obres literàries adaptades, i la d’Adults, amb la resta de llibres i les obres de consulta (enciclopèdies, atles, anuaris, diccionaris, etc.).

Els 20 primers llibres registrats, per la data d’edició, eren d’un fons de llibres de vell. El núm. 3 era el Tratado Elemental de Geología d’Odón Buen, editat l’any 1890. Un altre d’aquests llibres era la Historia General de España y de sus Indias de l’any 1864.

A la Central de Biblioteques s’havia fet el registre previ de tots els llibres i les fitxes corresponents al catàleg d’autors. En els treballs preparatoris hi prengué part M. Magdalena Bonamich i Font, que fou qui una vegada a Súria marcà les primeres directrius a la bibliotecària, recentment titulada, M. Rosa Gasset i Sendil, juntament amb la subalterna Anna Sanllehy i Rusiñol.

Des del seu inici es recolliren a la biblioteca programes, fotografies, premsa i cartells del quefer de cada dia, de les festes i de les activitats de les entitats, que es van anar ampliant gràcies a les aportacions de molts lectors. També hi havia allò que s’anomenava l’infern on es posaven els llibres censurats. A Súria, com a biblioteca de postguerra, els llibres ja venien degudament depurats. A l’infern només hi havia alguna novel·la una mica atrevida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada