dissabte, 4 de juliol del 2020

AVUI ENS APROXIMEM A LA FIGURA DE MARIE CURIE

El dia 4 de juliol de 1934 va morir Marie Curie, a causa d’una leucèmia provocada per tot el temps al llarg dels anys, que es va exposar a la radioactivitat amb les seves experimentacions.

Marie Curie i el seu marit Pierre, van ser els descobridors de la radioactivitat, juntament amb el poloni i el radi. Marie va dedicar més de trenta-cinc anys de la seva carrera científica a l'estudi d'aquests elements. Amb tenacitat i esforç va aconseguir destacar en una època on el masclisme i la xenofòbia eren presents a tot arreu. Pels seus mèrits, va ser la primera persona a rebre dos premis Nobel: el de Física en 1903 i el de Química el 1911.

A la biblioteca trobareu llibres on podreu conèixer la seva vida i els seus descobriments científics. També, hi trobareu la pel·lícula que avui us recomanem: “Marie Curie” dirigida per Marie Noëlle el 2017.

Interpretada per l’actriu polonesa, Karolina Gruszka, en aquesta pel·lícula es mostra com Marie Curie va topar de front amb un sòrdid escàndol ordit per enderrocar-la i que va estar a punt d'evitar que li concedissin el seu segon Nobel. No van poder amb ella. Atacada també per atea i per estrangera, la científica es va convertir en la primera dona en rebre una càtedra a la Sorbona de París.

Segons la directora, la pel·lícula volia mostrar com era interiorment Marie Curie, com a ésser humà. Fer èmfasi en la part humana més que la científica. Era una dona molt moderna, molt lliure en la seva forma de pensar i d'actuar, algú amb qui nosaltres ens podem identificar ara.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada