dijous, 11 de febrer del 2010

LA NOVEL·LA ROMÀNTICA EN ELS DARRERS ANYS

DANIELLE STEEL I VICTORIA HOLT: LA TRAMA ES COMPLICA

La primera estrella de la literatura romàntica nord-americana, Danielle Steel, va començar la seva carrera l'any 1973 amb Regreso al hogar. Amb ella la novel·la romàntica va madurar, la trama es va fer més complexa, alhora que les protagonistes s'enfortien. Temes que havien estat tabú, com ara l'incest, el suïcidi o el divorci, van començar a ser presents en aquestes històries.

La vida de Danielle Steel sembla una de les seves novel·les. Filla de pares divorciats, divorciada del seu cinquè marit, va tenir la primera filla amb 19 anys. Es va casar per segona vegada a la presó, amb un noi acusat de violació, i un dels seus nou fills es va suïcidar.

Steel va entrar al Llibre Guiness dels rècords el 1994 després d'haver-se mantingut durant 390 setmanes consecutives a la llista de llibres més venuts del New York Times.

Amb Steel el món rosa va entrar a les llistes dels més venuts, amb més de 50 títols publicats.
Contemporànies seves com Victoria Holt o Nora Roberts, han editat centenars de novel·les (Holt, més de 200, i Roberts, al voltant de 150) amb diversos pseudònims.

Si alguna cosa tenen en comú les seves històries i les seves vides és que, tot i que conserven el final feliç, els costa més d'arribar-hi. A més, hi entren en joc els subgèneres: Victòria Holt amb la novel·la romàntica gòtica, Barbara Wood amb punts en comú amb el suspens, i V. C. Andrews amb les nissagues tenebroses.

La més sorprenent és Nora Roberts, que fins i tot s'ha dedicat a la novel·la romàntica de ciència-ficció i de detectius. Sota el pseudònim de J. D. Robb, ha editat llibres protagonitzats per un detectiu i el seu marit, ambientats a la Nova York del futur.

ALS ANYS NORANTA NEIX LA "CHICK LIT" (LITERATURA DE NOIES)

Rosses, milionàries i experiodistes. Les noves autores de novel·la rosa no fugen de l'etiqueta, sinó que en presumeixen i amb raó: són les noves estrelles de Hollywood, les productores cinematogràfiques les persegueixen i viuen en grans mansions.

A mitjans dels anys noranta, superada la militància feminista que s'havia iniciat als anys setanta i el victimisme de les novel·les de Danielle Steel i les seves contemporànies, va sorgir un nou tipus de novel·la romàntica. Les protagonistes són dones alliberades econòmicament, sentimentalment i sexualment, addictes a la cafeïna i a l'estrès, en una societat que ja no les veu com a damisel·les en perill, tot i que elles sembla que s'hi volen sentir malgrat el maquillatge.

Perquè la chick lit no ha fet altra cosa que passar pel saló de bellesa el tradicional conte de fades, eliminar-ne fins a l'últim vestigi de submissió femenina i fer-lo passar per postfeminisme. Així les protagonistes de Helen Fielding, Candace Bushnell i Marian Keyes són periodistes, executives i advocades sense complexos que se'n poden anar al llit amb qui vulguin, però que s'atipen de gelats la nit que el príncep blau no els telefona.

L'èxit és tan gran que actualment es creen segells exclusius per a les seves novetats i ja hi ha una chick lit per a cada lectora:

Mystery Lit
: la novel·la romàntica escrita a l'estil de la novel·la negra.

Mommy Lit: la dedicada a futures mares o a dones obsessionades amb la maternitat.

Lad Lit: subgènere adreçat als nois, també anomenat dick lit, en què destaquen les novel·les sentimentals de Nick Hornby, com ara Alta fidelidad.

Marriage Lit: les dedicades a tot allò que té a veure amb un casament.

Christian Chick Lit: reducte conservador de literatura romàntica. Es tracta d'històries només aptes per a noies cristianes, en què el tema central és com, quan i amb qui perdre la virginitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada