dimarts, 2 de febrer del 2010

JOYCE CAROL OATES : UNA AUTORA MOLT PROLÍFICA

Us volem donar a conèixer la vida i l'obra de l'autora Joyce Carol Oates, una de les grans figures de la literatura contemporània nord americana.

A la Biblioteca disposem de dues de les obres d'aquesta autora: Niágara, editada per Lumen el 2005, i, La hija del sepulturero, editada per Alfaguara el 2008.

QUI ÉS ­JOYCE CAROL OATES?

Joyce Carol Oates va néixer a Lockport (Nova York) l'any 1938. Des que va escriure el seu primer llibre als 24 anys ha escrit prop de cent títols més: gairebé cinquanta novel·les, vint llibres de contes, vuit de poesia, set obres de teatre, alguns assaigs i llibres infantils.

En tota aquesta extensa producció ha tractat un gran ventall de temes, però destaquen l'educació, els conflictes racials i polítics, les lleis, la boxa, la classe treballadora, la família, la violència ...
Sempre ha compaginat el seu treball com a escriptora amb la docència, i actualment és professora a la Universitat de Princeton (Nova Jersey).

Guanyadora d'un gran nombre de prestigiosos premis literaris del seu país, és una ferma candidata a optar al Premi Nobel.

Des de l'any 1978 és membre de l'American Academy of Arts and Letters.

Niágara

L'argument, els personatges, l'emplaçament geogràfic (les cascades del Niàgara) i l'estil narratiu, responen plenament als principis literaris de l'autora.

És un retrat sarcàstic de la societat americana. Està protagonitzat per Ariah, que al cap de vint-i-quatre hores de casar-se queda vídua degut al suïcidi del seu marit a les cascades del Niàgara. Mentre espera tots els tràmits que cal fer en aquesta situació, coneix a Dirck Burnaby, personatge prototipus de triomfador, amb qui es casarà al cap de poc. És un matrimoni relativament feliç, amb tres fills.

La felicitat s'acaba quan en Dirk, advocat de professió, accepta un cas delicat de denúncia contra una empresa contaminant. Aquest fet li suposa, d'una banda, perdre la seva posició i reconeixements socials, i de l'altra, la seva ruïna econòmica, i finalment la mort de forma tràgica.

Amb el pas del temps, els seus fills intenten recuperar i reivindicar la lluita i la figura del seu pare.

La hija del sepulturero

La novel·la, entre ficció i autobiogràfica i dedicada a la seva àvia Blanche, abarca un ampli ventall de temes i corrents literàries, malgrat que se centri en la vida de Rebecca Schwart, des del seu naixement el 1936 a bord d'un vaixell provinent d'Europa, fins a la seva convalescència a Lake Worth, Florida, el 1999.

La protagonista passa una una infància i joventut molt complicades. El seu pare, l'enterramorts, és una víctima de la barbàrie nazi. És l'altra cara del somni americà: un immigrant ressentit, i pertorbat, que no pot superar la seva frustració creixent, acaba assassinant la seva esposa i suïcidant-se ell mateix. Rebecca fuig de tot, creix, comença a treballar. Més endavant es casa i és mare. Al cap de tres anys, però, la seva situació canvia, és maltractada pel seu marit i, l'abandona juntament amb el seu fill.

La segona part del llibre relata la nova vida de la protagonsita, que fins i tot es canvia el nom adquirint una nova identitat.

La primera part és plena de desgràcia i de patiment, però, el final del llibre, presenta un gir inesperat que desprèn que l'esperança i la bondat poden ser possibles.

Un dels atractius de la novel·la és com l'autora mostra els personatges amb grans vivències personals. També, la història que gira sovint, la qual cosa crea l'interès per la lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada