STIEG LARSSON
(Skelleftehamn, 1954 - Estocolm, 2004)
Periodista i escriptor suec i autor de la trilogia Millenium, el best-seller del darrer any: Els homes que no estimaven les dones; La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina; i La reina al palau dels corrents d'aire.
Larsson va viure amb els seus avis fins al 1962. Entre 1977 i 1999 va treballar com a dissenyador gràfic per a l'agència de notícies Tidningarnas Telegrambyra.
Va militar en la Kommunistiska Arbetareförbundet (Lliga Comunista de Treballadors). Compromès en la lluita contra el racisme i la ultradreta antidemocràtica, va participar a mitjan anys 80 en la fundació del projecte antiviolència Stop the Racism.
El 1995 va ser un dels promotors de la Fundació Expo, dedicada a estudiar les tendències antidemocràtiques, d'extrema dreta i racistes, en la societat. Des del 1999 va ser director de la revista de la fundació, també anomenada Expo.
Va morir el 2004, als 50 anys, d'un atac de cor dies després d'haver lliurat al seu editor el tercer volum de la sèrie.
La seva companya durant 32 anys, l'arquitecta sueca Eva Grabrielsson, i el pare i el germà de Larsson, estan enfrontats en una guerra per l'herència.
La trilogia Millenium ha esdevingut el fenòmen literari dels darrers anys, superant fins i tot a J. K. Rowling amb la saga Harry Potter, i a Dan Brown, amb El codi Da Vinci.
Segons la informació que va recollir el Regió 7 del dia 18 de juny les claus per a aquest gran èxit són:
Periodista de dia, novel·lista de nit que mor als 50 anys:
Que Larsson morís quan estava a punt de publicar el primer dels tres llibres, magnifica el fenòmen literari que s'ha estès a 40 països del món.
Les trilogies creen addicció: ell volia fer una saga de deu llibres:
Que Larsson només tingués temps de fer una trilogia ha resultat ser un èxit. Tenia previst fer una saga de deu llibres, que probablement, no haurien tingut l'èxit d'una trilogia marcada tant pels personatges com per la vida, i sobretot, la mort de l'autor. El quart manuscrit de la sèrie, inacabat segons la seva dona, molt avançat segons el pare i el germà, potser veurà la llum si arriben a un acord les dues parts.
Apassionat de la novel·la negra: i de les dones escriptores:
Domina les claus del gènere negre. L'escriptor suec havia llegit històries de detectius tota la vida i en destacava noms com Sara Paretsky, Val McDermid, Elizabeth George, Minette Walters..., tot dones. Per als fans de l'escriptor, la parella formada per Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander serien els Holmes i Watson del segle XXI.
Els draps bruts d'una societat que tampoc no és perfecte:
Larsson incideix en la seva faceta periodística retratant i reflexionant sobre la inconsistència d'un món financer i polític basat en l'especulació, és un dels punts a favor d'un best-seller de gènere. L'escriptor reivindica la necessitat de l'esperit crític que es pressuposa al periodisme.
Un feminista amb un gran personatge femení:
Larsson denuncia la misogínia amb personatges feministes, començant pel mateix Mikael Blomkvist.
LISBETH SALANDER
És un dels personatges femenins més potents i atractius de la literatura recent i que s'ha comparat amb d'altres que ja han passat a la història de la literatura com Emma Bovary i Anna Karenina, del segle XIX.
Lisbeth Salander és una noia esquifida, solitària i misantropa jove bisexual, amb el cos ple de tatuatges i pírcings. Això per fora. També és una hacker amb un particular sentit de la justícia que la porta a aplicar-la fins a les darreres conseqüències.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada