dissabte, 6 de gener del 2024

DOS LLIBRES DE L'ÈPOCA NADALENCA

En aquestes dates, hi ha un personatge de la mitologia catalana que pren protagonisme, és en Fumera.

En Fumera és un personatge de l’imaginari de la Catalunya Nord i de part de les comarques gironines. Es tracta d’un ésser misteriós amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, que tot ho veu, tot ho escolta i tot ho xerra.

En Fumera és un emissari dels Reis d’Orient, l’encarregat d’explicar-los si els infants s’han portat bé, i així rebre els regals la Diada de Reis (6 de gener) o si en cas contrari, els han de deixar carbó.
S’anomena Fumera perquè entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina.

Recomanem el llibre “El Fumera” de Teresa Sabaté i Rodié, i Rita Culla Perarnau, editat per Salvatella, on explica qui és aquest personatge.


També recomanem el llibre “Els Màgics de Nadal : personatges llegendaris d'arreu del món” d’Elisabet Contreras i Jaume Salés, editat per Edicions Salòria.

De la mà de la fada Floc de Neu viatjarem arreu del món per visitar uns amics molt especials que durant els dies de Nadal treballen més que mai. Són els personatges màgics i llegendaris que molts d’ells són els encarregats de repartir els regals als infants, altres, es cuiden de vigilar si els infants es porten bé o no. L’Olentzero, la Befana, el Krampus, en Tontem, el Swag Man, …

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada