Pilar Prim és la història d'una dona que lluita contra la moral convencional i els prejudicis que encotillen una societat burgesa i hipòcrita. El realisme de la novel.la és sobretot filosòfic i interior; per això és una novel.la molt més complexa que les anteriors. L'opressió de la dona i la seva frustració sexual i social, en un entorn masclista i moralista, hi són tractats amb valentia i rigor, seguint la línia de grans novel·les del segle XIX, com “Madame Bovary”, “Anna Karenina” o “La Regenta”. El nom de la protagonista ja ens dóna pistes del seu caràcter i de la lluita que ha de sostenir l'individu que vol ser lliure i , alhora, vol mantenir els vincles afectius i socials.
Hi apareixen interessants elements de la lluita de classes: enfront de l'aristocràcia, romàntica i em regressió, s'imposa triomfant la burgesia materialista, poderosa econòmicament però buida, grollera i vulgar de sentiments.
De gestació llarga i laboriosa, l'última novel·la de Narcís Oller, “Pilar Prim”, s'inscriu dins del corrent modernista, tot allunyant-se del realisme i el naturalisme. La seva aparició coincideix amb el moment àlgid de la narrativa modernista: “Els sots feréstecs” de Raimon Casellas (1905) i “Solitud” de Víctor Català (1901).
Demà a les 19:30 h. parlarem d’aquesta novel·la en una tertúlia conduïda per Josep M. Pallàs i Guasch, especialista d’aquesta obra.
No hi faltis!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada