dimecres, 11 de novembre del 2020

GIANNI RODARI, 100 ANYS DEL SEU NAIXEMENT

Gianni Rodari, escriptor, pedagog i periodista, va ser un gran “fabricant de jocs de paraules”. És reconegut com un dels més importants escriptors de literatura infantil del segle XX i com un revolucionari pel que fa a la introducció de la creativitat com a mètode d’aprenentatge a les escoles. 
 
Dit així sona impressionant i ho és sense cap dubte, però les coses no van ser fàcils per Gianni Rodari, ni tampoc va tenir clar des del principi que és el que volia ser.

Rodari va néixer a Omegna al 1920 i va morir al 1980. Va néixer quan encara s’estaven patint les conseqüències de la Gran Guerra (1914-1918) i que amb 19 anys va veure començar i va viure en plenitud la Segona Guerra Mundial (1939-1945). La vida a Itàlia durant aquell període, no va ser gens fàcil. La pobresa estava molt estesa i era complicat sobreviure. Rodari, degut a la seva fràgil salut, va quedar exclòs d’anar al front, però no el seu germà Cesare que va acabar confinat en un camp de concentració a Alemanya.

El pare d’en Rodari, Giuseppe, era forner i va morir quan aquest tenia 10 anys. Magdalena Aricocchi, la seva mare, amb els seus tres fills (Gianni,Cesare i Mario), es va traslladar a Gavirate, el seu poble natal. Allà Gianni va demostrar unes excel·lents actituds per a l’estudi i el violí. De fet va aconseguir el diploma de mestre un any abans que la resta dels estudiants, amb 17 anys.

Va treballar durant un temps com a mestre en diferents llocs i en acabar la Segona Guerra Mundial va col·laborar amb nombroses publicacions periòdiques, especialment als diaris L’Unità i Paese Sera, ambdós lligats al Partit Comunista Italià (al que es va afiliar al 1944). Va ser llavors, per casualitat, perquè ho necessitaven al diari on treballava, que va començar a escriure per a infants. I va esdevenir una passió a la seva vida. 
 

Al 1950 és nomenat director del setmanari infantil Il Pionere i comença a publicar poemes i històries curtes i divertides per a infants. S’inicia llavors la que esdevindrà una carrera en augment en aquest camp.

No va oblidar la seva formació inicial de mestre. Convidat pel Moviment de Cooperació Educativa per la renovació pedagògica, va tenir l’oportunitat de visitar diferents escoles i de participar en trobades amb mestres. Les seves tècniques de creació d’històries van ser molt ben rebudes, el que va animar a en Rodari a recollir-les després en el llibre Gramàtica de la Fantasia.

Al 1970 rep el Premi Hans Christian Andersen, que aquell any va percebre també Maurice Sendak com a il·lustrador (autor d’ Allà on viuen els monstres).

Moltes són les obres escrites per Rodari i totes molt i molt recomanables, però podem senyalar-ne principalment dues, Gramàtica de la fantasia (publicada al 1973), on explica les seves idees sobre la imaginació i els seus mètodes per incentivar-la i Contes per telèfon (1962), històries curtes que cada nit explica el senyor Bianchi a la seva filla durant el temps que dura el seu viatge de negocis. 
 
Lino Picco o Francesco Aricocchi, són dos pseudònims que va utilizar Gianni Rodari per signar l’autoria d’algunes de les seves històries i llibres.
 

Us presentem “La Biblioteca del Sr. Rodari” que aterra a la Biblioteca de Súria. Està situada a l’espai infantil i la tindrem muntada fins a finals d’any. Tot i que de moment, degut a les restriccions, no s’hi pot accedir hem preparat aquest petit vídeo per poder-la ensenyar. 

Què us sembla?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada