dissabte, 20 de juny del 2020

MOR L'ESCRIPTOR CARLOS RUIZ ZAFÓN

L’escriptor Carlos Ruiz Zafón ha mort a Los Angeles, on residia, de càncer. Nascut a Barcelona l'any 1964, Ruiz Zafón va ser creatiu publicitari fins que l'any 1992 va decidir abandonar la seva carrera professional per dedicar-se a la seva veritable passió: la literatura. Ben aviat va començar a recol·lectar premis fruit de la seva trajectòria literària: va ser ja amb la seva primera novel·la, dirigida al públic juvenil, 'El príncep de la boira'. La va publicar el 1993 i va ser guardonat amb el premi Edebé, amb la dotació econòmica del qual es va instal·lar a Los Angeles, prop de l'epicentre del cinema que tant l'havia fascinat des de petit, en una ciutat on sempre havia somiat establir-se.


Des d'allà va compaginar la seva tasca de guionista amb altres novel·les juvenils: 'El palau de la mitjanit', 'Les llums de setembre' i 'Marina'. L'èxit li va arribar ja al segle XXI: el 2001 va publicar la seva primera novel·la per a adults, 'L'ombra del vent', que tot i que inicialment no va funcionar a Espanya, va acabar convertint-se en un autèntic fenomen. Se'n van vendre 10 milions d'exemplars, convertint-se així en una de les novel·les espanyoles més venudes.

'El joc de l'àngel' va ser la seva següent novel·la, publicada el 2008, i la va seguir 'El presoner del cel' (2011). En els anys finals de la seva trajectòria literària, Ruiz Zafón va publicar 'Rosa de foc' l'any 2012, 'El laberint dels esperits' el 2016 i, finalment, 'El príncep de Parnàs' l'any 2018, en la que seria la seva darrera publicació.


Ha recollit premis per tot el món, com el de la Fundación Lara, el de millor llibre del 2004 de la Biblioteca Pública de Nova York o el de Bjornson Orden of Literary Merit de Noruega, entre molts d'altres. Les seves obres han estat traduïdes per països de tot el món, entre els quals destaca Itàlia, els Estats Units, Austràlia o la Xina.


En el dia d'ahir el seu canal de twitter oficial hi deia:


“Cada libro, cada tomo que ves, tiene alma. El alma de quien lo escribió, y el alma de quienes lo leyeron y vivieron y soñaron con él.” La Sombra del Viento Hoy ha fallecido Carlos Ruiz Zafón, en Los Ángeles, a causa de un cáncer. Seguiremos soñando con cada palabra que escribió.

A la Biblioteca trobareu algunes de les seves obres, que podeu venir a buscar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada