diumenge, 11 d’octubre del 2015

ENS HA DEIXAT HENNING MANKELL

Henning Mankell
Henning Mankell (1948/2015) escriptor i dramaturg suec conegut per les seves novel·les d'intriga i misteri, protagonitzades, en la seva major part, per l'inspector de la policia de Malmö, Kurt Wallander.

La primera passió artística de Mankell va ser el teatre, treballant des de molt jove per al Riksteater d'Estocolm, on va arribar a ser director assistent, així com per a molts altres teatres de la ciutat. De fet, Mankell, durant la seva residència a Zàmbia o Moçambic, va ser director artístic del Teatre Avinguda de Maputo, on va estrenar i va dirigir diverses de les seves obres.

Mankell va ser conegut també pel seu activisme polític, posicionat clarament en contra de guerres com la del Vietnam o en situacions d'injustícia com l'apartheid a Sud-àfrica. Vinculat a partits i posicions d'esquerres, Mankell va defensar el dret del poble palestí i va participar en la flotilla de vaixells que va tractar de trencar el bloqueig israelià sobre Gaza.

En l’àmbit literari, Mankell va aconseguir un gran èxit amb la seva novel·la de 1991, Assassins sense rostre, la primera de les protagonitzades per l'inspector Wallander. L'obra de Mankell posa l'accent en analitzar la societat sueca a través de la novel·la negra, mostrant els seus clarobscurs. Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos premis, com el Premi Alemany del Crim o la Gold Dagger.

Kenneth Branagh en el paper de Kurt Wallander
Mankell també va realitzar diverses incursions dins de la literatura infantil i juvenil, sent molt coneguda la sèrie protagonitzada per Joel Gustafsson. El 1991 va rebre el premi Nils Holgersson per El gat al que li agradava la pluja.

A més d'una primera adaptació a la televisió realitzada a Suècia, les novel·les de Wallander van ser presentades com a minisèrie al Regne Unit amb la participació de Kenneth Branagh en el paper protagonista.

A la Biblioteca trobareu una quinzena de títols d'aquest autor. Cliqueu aquí i sabreu quins són.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada