dimarts, 17 de gener del 2012

EL RATOLÍ PÉREZ

La tradició del personatge que recull les dents de llet dels infants quan cauen és pràcticament universal.
Igual que a d'altres països occidentals, a Catalunya hi ha la tradició que quan a un nen li cau una dent de llet, l'ha de posar sota el coixí quan se'n va a dormir, i, durant la nit l'angelet de les dents la recollirà i deixarà confits o algun dineret.

A Espanya i als països llatinoamericans existeix la tradició del ratoncito Pérez, també conegut com el ratón Pérez, o el ratón de los dientes (Mèxic). La tradició espanyola neix d'un conte escrit per Luís Coloma Roldán (1851-1915) per al rei Alfons XIII quan tenia 8 anys.
El Instituto Cervantes ha recollit tota aquesta història en una web molt interessant, cliqueu aquí. Fins i tot el ratoncito Pérez té web pròpia, on s'explica també, entre d'altres aspectes, l'origen d'aquesta tradició, aquí.

A França l'encarregat de collir les dents també és un petit ratolí La petite souris, en aquest cas la tadició sembla, igual que l'espanyola, provenir d'un conte del segle XVII escrit per Madame d'Aulnoy: La bonne petite souris, on una fada transformada en ratolí ajuda una reina a vèncer un rei malvat amagant-se sota el coixí i fent-li caure totes les dents.

Als països anglosaxons l'encarregada és una fada, la Tooth Fairy (fada de les dents). El seu origen sembla ser, igual que a França, el conte escrit per Madame d'Aulnoy. A Canadà també se l'anomena Tooth Fairy, i a la zona francòfona del Quebec coexisteixen els noms de la Fée des dents i la Petite Souris.

A Alemanya existeix el Zahnfee, a Noruega el Tannfe, i a Itàlia conviuen la tradició de la fada anomenada Fatina i la del ratolí Topino.

Al País Basc, existeix la tradició de Maritxu Teilatukoa (Maria de la teulada). Tradició que enllaçaria amb les tradicions dels països asiàtics com Corea, Filipines o Vietnam on els nens llencen les dents a les teulades i d'aquesta manera poden canviar la seva dent per la d'un ratolí que creix i no cau.

A la Biblioteca trobareu tres contes que tracten sobre el ratolí Pérez:

La sorprenent i veritable història d'un ratolí anomenat Pérez, d'Ana Cristina Herreros i Violeta Lópiz, editat per Siruela

La nit del "ratoncito Pérez", de Caroline Pistinier, editat per Corimbo, i

Peret, el ratolinet, d'Olga Lecaye, editat per Corimbo

Són contes molt divertits en els quals descobrireu: on viu el ratolí de les dents i perquè es diu Pérez; com és que el ratolí va tenir una filla que va emigrar a Amèrica, i, sobretot, què fa el ratolí amb les dents que recull.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada