dijous, 3 de febrer del 2011

VICENÇ VILLATORO FA UNA XERRADA A LA BIBLIOTECA

EL MITE DEL JARDÍ PERDUT A LA LITERATURA DEL SEGLE XX

Dins dels actes de la festa de Sant Sebastià 2011, l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro va parlar sobre la literatura del segle XX. Va fer referència al tema del jardí perdut com a mite central de la literatura europea del segle XX, amb referències a escriptors com Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera, Josep Pla, Giorgio Bassani i Antonio Machado, entre d'altres.


El jardí representa la metàfora dels bons temps viscuts quan encara bategaven les persones estimades, i la felicitat viscuda durant la infantesa o la joventut encara era lluny de l'oblit. La tempesta és la sotragada, personal o col·lectiva que, sovint identificada amb la guerra, fa malbé aquest jardí i fa desaparèixer les persones que hi habitaven. Però els autors hi retornen i, evocant el vell jardí, protesten contra allò que l'ha destruït, mantenen viva la memòria dels morts i troben sentit a la pròpia vida i a la pròpia escriptura.


L'acte va ser presentat per la Regidora de Cultura Encarna Mata que va destacar la brillant trajectòria personal i professional de l'escriptor, que, a més d'haver ocupat diversos càrrecs, recenment ha estat nomenat director de l'Institut Ramon Llull.

Gairebé una seixantena de persones van omplir la sala de gom a gom i van poder gaudir de la xerrada.

Informació extreta de "El Setmanari de Súria", núm. 62 (28 Gener 2011), p. 6, i de http://www.suria.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada