dissabte, 5 de febrer del 2011

UNA OBRA CLÀSSICA DE LA LITERATURA UNIVERSAL QUE PORTA CUA!

COM CONTINUA LA SAGA DE LA FAMÍLIA BENNET?

Us recomanem la lectura d'una obra clàssica de la literatura universal, Orgull i prejudici, escrita per Jane Austen l'any 1813.

Partint de l'ambientació i argumentació d'aquesta obra, posteriorment, hi ha hagut autores (nosaltres en tenim constància de dues), que han tingut la gosadia de reprendre la història de les famílies Bennet i Darcy, en el punt on el va deixar la pròpia Jane Austen.

Es tracta de Presunción, de Julia Barrett, publicat el 1999, i La nueva vida de Miss Bennet, de Colleen McCullough, publicat el 2010. El resultat són dues obres, sense lligams argumentals entre elles, de qualitat irregular, però, de lectura fàcil i àgil per la familiaritat dels personatges, que desvetllen alguns aspectes plantejats en l'obra de Jane Austen.

Orgull i prejudici és la novel·la més popular de Jane Austen (Steventon, Hampshire, 1775- Winchester, 1817).

La va publicar per primer cop, de manera anònima, l'any 1813, i ens hi presenta un quadre de la vida provinciana anglesa, amb totes les seves rivalitats, xerrameques i mesquineses. Jane Austen centra tot l'interès en l'estudi dels caràcters, mitjançant els quals l'autora deixa aflorar les febleses, les petites misèries i la vanitat d'una societat "carca" i decadent. Ho fa, a més, amb una prosa perfecta i amb un cert to d'indulgència, que accentua el caràcter satíric de l'obra.

Els protagonistes són la família Bennet. L'objectiu principal de la mare és el de casar les seves filles de totes totes, principalment amb cavallers d'un estatus social més elevat per tal d'augmentar el prestigi social davant les seves amistats.

Serà una dura tasca, ja que els prejudicis i convencionalismes de la societat que els envolta, farà molt difícil la seva integració.

La segona part és: Presunción, de Julia Barrett (pseudònim de Julia Braun Kessler) publicat per Titania el 1999.

Allarga la història uns dos anys, en els quals es veu l'estabilitat de les dues germanes grans de la família Bennet, que amb els seus casaments van aconseguir incrementar el seu prestigi social. De tota manera la seva família es veu implicada en una trama d'estafadors que al final aconseguiran desemmascarar.

D'altra banda, es desvetlla el futur de la Gerogiana Darcy, amb un casament per amor. En aquest sentit, continua la idea del primer llibre, on el sentiment de l'amor s'imposa finalment davant dels convencionalismes socials.

I, la tercera part és: La nueva vida de Miss Bennet, de Collen McCullough, publicat per Espasa el 2010.

Situa la història vint anys més tard de l'obra original, tot i que manté pocs lligams amb aquesta. La protagonista és la Mary Bennet, la germana mitjana de la saga Bennet i l'única que encara resta soltera.

La història s'emmarca en l'ambient opulent de les famílies Darcy i Bingley, però sense aprofundir massa en cap dels seus membres.

Un cop morta la Sra. Bennet, la Mary es veu lliure d'aquesta càrrega i inicia un viatge per tal de donar a conèixer les injustícies socials i la pobresa existent arreu del país. Haurà de superar moltes dificultats i, fins i tot, un segrest, del qual s'alliberarà gràcies a qui finalment esdevindrà el seu "príncep blau", i amb qui s'acabarà casant i formant una família.

BONA LECTURA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada