divendres, 8 d’octubre del 2010

GRANS DETECTIUS DE LA HISTÒRIA

La novel·la de detectius és un gènere centrat en la investigació d'un delicte, sovint l'assassinat, per part d'un protagonista, un "detectiu", que pot ser un simple afeccionat, un professional de caire privat o un funcionari de la policia.

La novel·la detectivesca és un dels estils que conformen la novel·la de gènere i constitueix una de les lectures de major èxit popular, més encara arran del gran ressò que ha tingut la trilogia de Stieg Larsson, Millennium, i de la resta d'autors escandinaus que han sorgit posteriorment.

El cinema ha estat l'encarregat de posar cara a tots aquests detectius literaris, i, ha bastit els escenaris amb gran varietat d'efectes i detalls.
Però, des de la Biblioteca, us recomanem la lectura prèvia d'aquestes obres, ja que no hi ha res més valuós que la imaginació personal de cadascú, per endinsar-se en les trames i esdevenir el protagonista d'aventures impossibles.

Es poden considerar subgèneres de la novel·la detectivesca: la novel·la enigma, que tracta el crim com a misteri a resoldre, la qual cosa permet desplegar les dots excepcionals de l'investigador; la novel·la policíaca, protagonitzada per funcionaris de la policia i en retrata els procediments; la novel·la negra, de voluntat realista i sovint crític, no defuig els aspectes sòrdids del crim i el tracta com a símptoma de la societat que el fa possible.

Altres gèneres relacionats serien el drama judicial, en què la investigació del crim es produeix en el context d'un judici i l'investigador sol ser advocat o fiscal; la novel·la d'acció, la novel·la d'espionatge, la novel·la de misteri, la de suspens, o la de gàngsters,... entre altres.

QUI SÓN?

Agatha Christie, autora anglesa, considerada la reina del crim per excel·lència, és la creadora d'Hercules Poirot, Miss Marple, i de Tommy i Terence Beresford.

Hercules Poirot és un detectiu belga protagonista de 33 novel·les i de 54 relats curts. Es caracteritza per la utilització de les seves "cèl·lules grises" per tal de resoldre els casos més complicats. D'entrada desestima les pistes més clares i s'interessa pels detalls que semblen insignificants i que són finalment molt importants per a la resolució del cas.

Miss Marple, és una senyora gran, soltera, solitària, optimista i idealista que viu en un petit poble anomenat St. Mary Mead. És una gran amant dels enigmes i dels misteris que sovint ha resolt degut a la seva gran capacitat analítica.

Tommy i Tuppence Beresford, coneguts com a "Matrimonio de sabuesos", apareixen en un total de 5 llibres. Treballen en una agència de detectius i són molt hàbils a l'hora de resoldre els casos.

Sherlock Holmes, protagonista de 4 novel·les i 56 relats de ficció, creat per Arthur Conan Doyle. És un detectiu privat, alt, prim, irònic, enginyós i intel·lectualment inquiet. El seu company és en Watson, amb qui viu al 221 Bis de Baker Street de Londres. La seva característica més notòria és la utilització del raonament pur per a resoldre els casos més intrigants. Destaca pel seu gran poder de concentració i pels seus amplis coneixements científics i de les més variades disciplines.

Kurt Wallander, creat per Henning Mankell, és un inspector de policia de la ciutat sueca d'Ystad, propera a Malmö. És un dels personatges europeus més famosos, ja que té el seu propi club de fans.

Comissari Maigret, personatge creat per Georges Simenon, ha protagonitzat 78 novel·les i 28 contes, escrits entre 1929 i 1972. Resol els casos mitjançant la comprensió de les formes de vida dels seus investigats, pensant, menjant, vivint com ells.

Salvo Montalbano, és el protagonista d'una sèrie de novel·les i narracions curtes publicades per Andrea Camilleri. Treballa a la localitat de Vigata. És un personatge peculiar, un funcionari zelós, representant de la policia estatal, respectuós amb la llei, lector voraç i gran amant de la gastronomia. El cognom del comissari és un homenatge a l'escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán, creador del detectiu Pepe Carvalho, un investigador afeccionat també a la gastronomia i a la literatura.

Guido Brunetti, inspector creat per l'autora nord-americana establerta a Venècia, Donna Leon. L'interessa per sobre de tot la investigació, a la qual hi dedica tots els recursos necessaris, malgrat que no són sempre legals. En les trames reflecteix sovint els barris més degradats de la ciutat de Venècia.

Adam Dalgliesh, protagonista de la major part de les novel·les policíaques de P.D. James. Ocupa el lloc de comandant en el Metropolitan Police Service de Scotland Yard de Londres. És una persona essencialment cerebral i amant de la privacitat. Ha escrit i publicat alguns llibres de poesia, fet pel qual és admirat pels seus companys.

Reginald Wexford, creat per la novel·lista Ruth Rendell. És una persona molt intel·ligent que actua de forma pacífica.

I, A LA BIBLIOTECA?

Trobareu un apartat específic amb els llibres i pel·licules on apareixen tots aquests detectius literaris que entretenen i ensenyen a desemmascarar els criminals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada