divendres, 16 d’abril del 2010

100 ANYS DE LA MORT DE MARK TWAIN

Mark Twain, pseudònim de Samuel Langhorne Clemens, escriptor i humorista nord-americà. Les seves millors obres es caracteritzen per un sincer i a vegades irreverent sentit de l'humor tocant la sàtira social, a més d'un accentuat realisme en quant al lloc on es desenvolupen les seves històries i el llenguatge utilitzat pels seus memorables personatges, i per un profund odi a la hipocresia i l'opressió.

Va néixer el 30 de novembre de 1835 a Florida (Missouri). Amb tant sols quatre anys la seva família es va traslladar a Hannibal (Mossouri) on va anar a l'escola pública. Després de la mort del seu pare, al 1847, va començar a treballar a una impremta i al 1851 va començar a publicar al diari del seu germà, el Hannibal Journal. Més tard va continuar treballant a d'altres impremtes i fins i tot com a pilot d'un vaixell a vapor pel riu Mississippi fins a l'inici de la guerra Civil Nord-Americana.

Durant els anys següents va continuar treballant a d'altres diaris i també com a miner a l'estat de Nevada.

Al 1863 va publicar els seus primers acrticles sota el pseudònim de Mark Twain (el significat d'aquest nom és curiós, s'utilitzava en la navegació del riu Mississippi i significava dues braces de profunditat, el calat mínim per a una bona navegació).

Al 1861 es trasllada a San Francisco i coneix als escriptors Artemus Ward i Bret Harte. Al tornar publica La cèlebre granota saltarina del districte de Calaveres que li va fer adquirir fama a tot el país.

És al 1884 que publica Les aventures de Huckleberry Finn, obra prèvia de Les aventures de Tom Sawyer (publicada el 1876) i que es considera la seva obra mestra. Tot i que està plena d'humor i exhuberància narrativa no deixa de denunciar els efectes de la crueltat humana.

Va morir el 21 d'abril de 1910 a Nova York.

Per tal d'aprofundir en la seva vida i la seva obra cliqeu aquí.

I,... A LA BIBLIOTECA?

Hem elaborat una exposició bibliogràfica que conté el fons documental que disposem d'aquest autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada