dissabte, 2 d’abril del 2022

HANS CHRISTIAN ANDERSEN

El dia 2 d’abril es commemora el Dia Internacional del llibre Infantil i Juvenil ja que coincideix amb la data de naixement de l’autor danès HANS CHRISTIAN ANDERSEN (1805-1875).

Novel·lista, poeta, comediògraf i contista. De família molt humil, a 14 anys es traslladà a Copenhaguen, on, després de privacions i desenganys, aconseguí d’interessar a personalitats del país que s’ocuparen de la seva educació, que finalitzà el 1828. 

A més de novel·les, va escriure poesia i teatre, una autobiografia, “Mit livs eventyr ('L’aventura de la meva vida', 1855)”, unes impressions de viatges, com “I Spanien” (1863) i, sobretot, les diverses sèries de contes meravellosos “Eventyr” (1835-72). Aquests contes, inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell, es caracteritzen per una gran imaginació, humor i sensibilitat. 

Dota els arbres, flors, animals i coses —que en constitueixen sovint els temes— d’un antropomorfisme meravellós ple de colpidora veritat, segons Josep Carner. Alguns, com L’aneguet lleig, reflecteixen la seva vida. Traduïts a moltes llengües, se n’han fet nombroses edicions, i gràcies a ells es féu universalment famós, tot esdevenint un dels clàssics de la literatura infantil.

Altres contes coneguts són: “La reina de la neu”, “El porquerol”, “Ditona”, “El soldat de plom”, “La reina de la neu”. “El vestit nou de l’emperador”, etc.

Esteu atents!! La propera setmana entre dilluns i divendres trobareu als nostres stories de l’Instagram unes endevinalles sobre aquest autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada