dijous, 16 d’abril del 2020

NOVEL·LA POLICÍACA AMBIENTADA A LA SUÈCIA DEL SEGLE XVIII

Avui us recomanem la novel·la policíaca 1793. El llop i el vigilant, editada per Proa el 2020 i que trobareu disponible a l’e-Biblio. És la primera novel.la de Niklas Natt och Dag, descendent d’una de les famílies nobles més velles de Suècia, i s’ha convertit en un autèntic fenomen editorial en el seu país.

La història se situa a Estocolm a l’any 1793 on després de la mort del rei Gustau III el país el governa un regent. Però, la influència de la revolució francesa arriba també a Suècia on la tensió és palpable i tot el país s’ha convertir en un niu de conspiracions i recels.

En aquesta atmosfera irrespirable, Mickel Cardell, un veterà de la guerra amb Rússia on va perdre un braç, descobreix un cos atroçment mutilat al llac de la ciutat. Un advocat llest, racionalista i incorruptible al que no li queda molt de vida perquè està malalt de tuberculosi, Cecil Winge, es assignat per fer-se càrrec de la investigació en un context complicat doncs les revoltes són a l’ordre del dia i la monarquia fa aigües. Aquesta parella, Winge i Cardell, es veuran immersos en un món brutal de perdularis i lladres, de mercenaris i madams, de molt rics i molt pobres. Junts s’enfrontaran al mal i la corrupció de la societat sueca per aclarir la misteriosa veritat que s’amaga rere aquell terrible crim.


L'autor 

El llibre s’inspira en l’obra d’Umberto Eco El nom de la rosa per portar-nos a una ciutat d’Estocolm fosca i violenta. I sorprèn com descriu amb gran quantitat de dades aquella ciutat al segle XVIII doncs no es limita a un recorregut pels barris més emblemàtics sinó que procedeix també a fer una anàlisi de les transformacions que la ciutat va experimentar llavors, en especial, les que van afectar el sistema judicial i policial: mostra la lluita de poders que en aquell moment enfrontava a una noblesa que exigia que les comissaries fossin llocs que garantissin els seus privilegis i que en ells s’ajusticiés al poble que es rebel·lés.

En la novel.la, Cecil Winge i Mickel Cardell són la representació de la col.laboració entre la intel·ligència i la força, una estranya parella que s’inspira en d’altres que ens ha deixat la literatura com Holmes i Watson i també Guillem de Baskerville i Adso de Melk, protagonistes d’”El nom de la rosa”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada