dimecres, 9 de novembre del 2016

LA BIBLIOTECA I EL CASAL DE LA DONA AMB LA MARATÓ DE TV3


Xerrada demà 10 de novembre, a les 16 h. a la Biblioteca: "L'ICTUS I LES LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES" A CÀRREC DE MARIONA BARALDÉS ROVIRA

Activitat conjunta de la Biblioteca i el Casal de la Dona.

LES BIBLIOTEQUES COL·LABOREN AMB LA MARATÓ DE TV3 (2016)

La 25a edició de La Marató de TV3 es farà el 18 de desembre i es dedicarà a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió- amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus.

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindran una de cada sis persones.

La Marató 2016, també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Entre les diferents activitats que s'organitzen a les biblioteques destaquen:

CONFERÈNCIES DIVULGATIVES

Dins de la promoció social prèvia a La Marató, durant el mes de novembre, s'iniciarà un cicle de conferències a les biblioteques de tot Catalunya.
L'objectiu d'aquesta acció és donar a conèixer el tema que es tractarà a La Marató i despertar l'esperit solidari envers les persones afectades i les seves famílies.

Coordinades per la Fundació La Marató de TV3 i amb el suport dels equipaments del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, les conferències les impartiran professionals de la medicina: metges, infermeres, estudiants de 6è de medicina, biòlegs, psicòlegs,... (facilitats per la Fundació)

Les conferències estan adreçades al públic en general i són gratuïtes.

PRESENTACIONS DEL LLIBRE DE LA MARATÓ amb la presència d'alguns autors

El llibre és un recull de narracions i dibuixos de reconeguts escriptors i il·lustradors que han cedit les seves obres per conscienciar la societat sobre aquestes malalties.

VENDA SOLIDÀRIA DE LLIBRES

A banda de la presentació d'aquest llibre, les biblioteques també han organitzat vendes solidàries de llibres.

Aquesta és una de les diferents accions solidàries que duu a terme la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona per donar un cop de mà a la comunitat local on es troben.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada