dimecres, 12 de febrer del 2014

RECORDANT JOAN VINYOLI

Enguany celebrem el centenari del naixement de Joan Vinyoli, un dels més grans poetes catalans del segle XX i, probablement, el més influent entre les generacions posteriors de poetes catalans.

Joan Vinyoli i Pladevall, nascut a Barcelona el 3 de juliol de 1914. Poeta català fortament influenciat per Rainer Maria Rilke.
De vocació incial vacil·lant i de formació autodidacta, Vinyoli concep la poesia, a la manera ribiana, com una eina indagatòria i de coneixement sobre un mateix i sobre el món com una forma de realització espiritual. La seva lírica evoluciona progressivament cap a una poesia metafísica i existencial empeltada d'un realisme de caire experimental i moral.


L'obra poètica de Joan Vinyoli, influïda inicialment per les lectures de Carles Riba i de R.M. Rilke, la constitueixen més de 500 poemes distribuïts en 17 llibres. Posteriorment també es va veure influenciat per les lectures de Hölderlin, Rimbaud i Shakespeare. La seva veu assoleix una primera culminació amb El Callat (1956), un dels poemaris més profunds i rics en sentits de la poesia catalana de la postguerra. Després, amb el llibre Realitats (1963), fa una deliberada aproximació al realisme històric, corrent imperant a l'època. Però el seu realisme existencialista és molt personal i no encaixa en el gust de la crítica del moment. Tanmateix, era l'inici de la modulació d'una veu pròpia que es manifestarà de forma impetuosa a partir de l'any 1970 amb la publicació de Tot és ara i res. La seva poesia, de to indagatori, es converteix en la crònica lírica d'una personalitat vitalista i anhelant, i sedueix els lectors per la seva extraordinària capacitat comunicativa i la seva autenticitat. L'efervescència creativa de Vinyoli culmina en els darrers poemaris, en els quals es renova constantment dins una unitat orgànica. El seu darrer llibre, Passeig d'aniversari (1984), és una meditació lírica marcada pel pressentiment de la mort.


El passat 10 de febrer vam dur a terme una nova sessió de lectura en veu alta amb el grup del Taller de Lectura de l'Esplai on es van llegir diversos poemes d'aquest autor.

A la Biblioteca trobareu els títols següents:

Passeig d'aniversari. Barcelona: Empúries, 1984
Tot és ara i res. Barcelona: Edicions 62, 1982
Vers i prosa. Barcelona: Tres i quatre, 1990. 

Aquí podeu veure un video sobre el centenari de Joan Vinyoli.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada