dijous, 20 de setembre del 2012

ELS BORJA, PODER I AMBICIÓ AL VATICÀ

Roderic de Borja, Papa Alexandre VI
El diumenge 16 de setembre, TV3 va estrenar la sèrie Els Borja, que gira entorn a l'ascens al poder de Roderic de Borja i de les agitades vides dels seus quatre fills. 

Els Borja foren una família noble valenciana radicada a Xàtiva. És una de les més poderoses del Renaixement a la Corona d'Aragó i a Itàlia. Lligats a la noblesa i a la jerarquia eclesiàstica, van col·locar molts dels seus membres en els llocs de poder. Dos dels quals van arribar a ser papes: Alfons (Calixt III 1456-1458), i Roderic (Alexandre VI 1492-1503). Posteriorment Sant Francesc de Borja, primer marquès de Llombai, lloctinent de Catalunya, duc de Gandia, esdevingué tercer general de la Companyia de Jesús (1565-1572).

Lucrècia Borja
El nepotisme practicat per ambdós papes (no diferent de l'existent en diferents nivells a l'època i que no era motiu aleshores d'escàndol), el ressentiment de la Cúria romana, i la vida immoral d'Alexandre VI, envoltà la família d'una llegenda negra només parcialment certa.

D'Alexandre VI descendeixen les tres línies principals de la família: la dels ducs de Gandia, dividida en cinc branques; la dels ducs de Valentinès, originada en Cèsar Borja, i la dels prínceps de Squillace.


La dinastia dels Borja volia conquerir el món sencer, però la família no estava unida. La seva és una història dramàtica plena d'intriga sobre els misteris del Vaticà.


Podreu ampliar tota aquesta informació a l'enllaç de l'Institut Internacional d'Estudis Borgians (cliqueu aquí).


Exemplar disponible a la Biblioteca
A la Biblioteca trobareu el llibre: Els Borja : la primera gran família del crim, de Mario Puzo, editat per Columna el 2001.

Amb una investigació que va durar aproximadament dotze anys, l'escriptor i periodista nord americà d'orígen italià, Mario Puzo, (Nova York, 1920-1999) va narrar aquesta història que mostra la vida interior del Vaticà, en una època convulsa de divisions eclesiàstiques i polítiques, degut a les reformes de Lutero i Italo Calvino del segle XV.

L'autor estava convençut que els Borja van ser la primera gran família criminal de la història, superant fins i tot, les traïcions i intrigues que apareixen narrades a les seva altra gran obra El padrí (1969), sobre la Màfia, protagonitzada per la família Corleone. 
L'obra comença quan Roderic de Borja ésdevé el Papa Alexandre VI, després del descobriment d'Amèrica (1492), en una època políticament difícil.


Mario Puzo
L'any 1999 Mario Puzo va morir d'una aturada cardíaca, quan encara aquesta obra a la qual havia dedicat deu anys de la seva vida, no estava acabada. La seva companya, la també novel·lista Carol Gino, es va encarregar d'acabar-la.

Altres obres sobre la família Borja que trobareu a la Biblioteca:


Lucrècia Borja
, de Maria Bellonci, editat per Edicions 3 i 4 el 1992.

La família Borja
, de Miquel Batllori, editat per Edicions 3 i 4 el 1994.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada