divendres, 16 de juliol del 2010

LA BIBLIOTECA: 60 ANYS DONANT SERVEI A SÚRIA

El dia 16 de juliol de l'any 1950, i formant part dels actes de la Festa Major, es va inaugurar la Biblioteca a Súria.

LA SOCIETAT ATLÈTICA DE SÚRIA I ELS SEUS VINCLES AMB LA BIBLIOTECA

L'any 1947, fruit d'unes tertúlies al cafè de Cal Catalan va néixer la Societat Atlètica de Súria (S.A.S.). Els membres fundadors, a part dels interessos esportius, van mostrar inquietuds culturals. Els interessava poder oferir als seus socis elements d'entreteniment i lleure, en un moment social i econòmic força difícil.

D'aquesta manera, disposaven d'una cartellera on, a part dels resultats esportius, s'hi escrivien articles de temàtica diversa. Ben aviat, van creure oportú de disposar de llibres per tal que els socis de l'entitat poguessin endur-se en préstec. Per això, van establir un acord verbal amb la Biblioteca de Manresa pel qual aquesta els cediria periòdicament lots de llibres.
Aquests lots, formats per una cinquantena de llibres aproximadament, es traslladaven mensualment amb una caixa de fusta a través del recader Grill.

El control dels lots es feia de forma precària i, en una ocasió, es va perdre un dels llibres. Van haver d'abonar una sanció econòmica de 100 ptes. (quantitat que representava la quota anual de 50 socis de la S.A.S.).
Malgrat que amb el temps va minvar la demanda de llibres per part dels socis de l'entitat, l'intercanvi de llibres amb la Biblioteca de Manresa va durar els anys 1948 i 1949.

Com que volien tenir la seva pròpia biblioteca, els membres de la S.A.S. van sol·licitar-la per mitjà d'una carta que van dirigir al Ministro de Educación Nacional de España, Sr. José Ibáñez Martín (ministre entre els anys 1939 i 1951). La resposta fou que no concedien biblioteques a entitats privades, però que servia la mateixa carta per demanar-la de forma oficial; havia de ser a la Diputació de Bacelona, que ens aquells moments era la institució encarregada de gestionar les biblioteques.

Els membres de la S.A.S. es van dirigir a l'Ajuntament, presidit per l'alcade Sr. Josep Quinquer, juntament amb el ponent de cultura Sr. Josep Pelfort, els quals partint de la carta del ministre, van fer les gestions oportunes a la Diputació de Barcelona, que els va concedir la biblioteca i es va incorporar a la Xarxa de Biblioteques Populars, depenent de la Central de Biblioteques Populars i del seu director Dr. Felipe Mateu i Llopis.

A la fotografia, dos dels membres fundadors de la S.A.S., Josep Massana i Joan Terme, que ens van explicar tota la història:

INAUGURACIÓ DE LA BIBLIOTECA

El conveni entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona establia que el manteniment del local anava a càrrec de l'Ajuntament, i la Diputació hi posava el servei tècnic, els documents i el personal (una bibliotecària i un subaltern). La biblioteca es va instal·lar al número 20 de l'Avinguda de Santa Bàrbara, en un local de lloguer, que havia estat usat anteriorment com a Escola de Música.

A l'any 1950, a la comarca del Bages, només hi havia dues biblioteques populars, la de Sallent (1918), i la de Manresa (1928). Pocs dies després de la de Súria, també es va inaugurar la de Sant Vicenç de Castellet.

El dia de la inauguració de la Biblioteca Popular de Súria, el 16 de juliol de 1950, un comitiva amb totes les autoritats, van pujar per l'avinguda de Santa Bàrbara adornada de paperets fins a la Biblioteca. Hi anaven, entre d'altres, el diputat de la Comissió d'Esports i Turisme de la Diputació, Sr. Juan Sedó Peris-Mancheta, el cap de la Secció de Cultura, Sr. Joaquín Gorgot, el director de la Biblioteca Central i de les Populars, Dr. Felipe Mateu i Llopis, el Sr. rector de la parròquia de Súria, que va beneir la sala, l'alcalde, Sr. Josep Quinquer, el sergent de la Guàrdia Civil, Sr. Álvarez, i el tinent del mateix cos, la resta de membres de l'Ajuntament, i altres representants d'entitats.

L'alcalde, en el seu parlament, va agrair, els esforços i les gestions fetes pels membres fundadors de la S.A.S., que en definitiva van ser l'orígen que es fundés en aquell moment la Biblioteca Popular, de la que avui es commemora el seu 60 Aniversari.

Aquí podreu veure l'àlbum de fotografies de la jornada:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada