dimarts, 12 de març del 2024

PRESENTACIÓ D'UN LLIBRE EN EL MARC DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Dins dels actes del Dia Internacional de la Dona la biblioteca va acollir divendres dia 8 de març, la presentació del llibre “Les degollades de Folgueroles (1858) : un crim de violència masclista de ressò internacional” a càrrec del seu autor Joan Vilamala i Terricabras, i editat pel Museu del Ter de Manlleu.

Joan Vilamala i Terricabras (Folgueroles,1949) establert a Manresa des de 1972, on ha exercit de professor de català fins a la jubilació, és un autor polifacètic i conegut en molts àmbits: estudiós de Verdaguer, historiador, lletrista, cofundador dels Esquirols, i autor de diversos articles de revistes comarcals com ara “Ausa”, “Dovella”, “L’Erol” i “Oppidum”. En el marc de la poesia popular és l’autor d’un conjunt de més de tres-centes auques, incloses en el llibre de versos “Cançons auques i badalls” (2013).

El llibre basat en un fet real, reconstrueix el triple crim d'unes noies quan tornaven a casa des de la fàbrica on treballaven. L’autor, explica aquesta història de la qual tant havia sentit a parlar a casa quan era petit, ja que la seva besàvia fou una de les supervivents, la Maria Serra.

Es tracta d’un treball molt ben documentat que afronta uns greus fets de l’any 1858 a la comarca d’Osona. L’assalt de dos homes (Pere Masferrer i Sebastià Solà), treballadors del tèxtil de Roda de Ter a sis joves treballadores, que es trobaven de camí de les fàbriques del Ter cap a casa seva, a Folgueroles. Com a conseqüència d’aquest atac, al terme municipal de Tavèrnoles, tres d’aquelles noies moriren assassinades i les altres tres foren greument ferides pels assaltants. Un episodi extraordinari per la seva brutalitat i per l’impacte que va tenir en l’opinió pública nacional i internacional de l’època.

La pena capital va ser la sentència a un crim que, segons la confessió de Masferrer, estava motivat per la gelosia. L'autor de l'assassinat hauria tingut una relació amb una de les degollades i, ofès pel seu desamor, s'hauria revenjat matant-la a ella i a les seves amigues.

Foto: Aj. de Súria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada