dilluns, 10 de juliol del 2023

125 ANYS DE LA MORT DE LEWIS CARROLL

Des de la biblioteca de Súria i el grup de Commemoracions de les Biblioteques del Bages-Berguedà i Moianès, volem commemorar l’efemèride dels 125 anys de la mort de Lewis Carroll, autor de l’obra ”Alícia al País de les Meravelles”. Amb aquesta finalitat hem preparat un Quiz que publicarem als stories de l’Instagram a partir de demà dimarts en el qual us animem a participar. I, a la biblioteca, trobareu un aparador fantàstic amb les diverses edicions de l’obra disponibles a la biblioteca.


Lewis Carroll va ser un escriptor anglès, nascut el 27 de gener de 1832 a Daresbury, Cheshire, i mort el 14 de gener de 1898 a Guildford, Surrey. El seu veritable nom era Charles Lutwidge Dodgson, amb el qual va publicar nombrosos tractats de matemàtiques i lògica. És conegut principalment per les seves obres literàries i, en menor mesura, per ser un dels principals fotògrafs de l'època victoriana.


Després d'estudiar a Richmond i al Rugby School, Carroll va passar al Christ Church College de la Universitat d'Oxford, on després d'acabar els estudis s’hi va quedar com a professor durant un quart de segle.


Carroll va començar publicant poemes i contes humorístics i satírics en petites publicacions locals. Després d'adoptar el seu pseudònim, i després d'un passeig amb barca pel Tàmesi al costat de les filles petites d'un company del Christ Church College, va escriure “Alice's Adventures in Wonderland” (“Alícia al país de les meravelles”, escrit el 1862 i publicat finalment el 1865 amb il·lustracions de Sir John Tenniel) basat en les improvisades històries que els va explicar aquell dia a les nenes.

L'obra va tenir una gran acollida, fet que va motivar la publicació d'una segona part titulada “Through the Looking-Glass and what Alice Found There” (“Alícia a través del mirall”, 1872). Després de la seva mort el 1898, s'havien venut 250.000 exemplars entre totes dues obres, una quantitat increïble per a l'època.

Carroll va plasmar en el seu relat tota la rigidesa social de l'Anglaterra victoriana, convertint-la en un galimaties que va amanir amb grans dosis d'humor i jocs de lògica.

Mostrava un contrast entre la serietat de la seva faceta com a professor i escriptor científic i l'amenitat esbojarrada dels seus contes i poemes. Era un home sobri i reservat que respectava els formalismes de la societat victoriana, cosa que no li impedia ser també un exitós autor de contes, un talentós fotògraf, un showman infantil i un irònic polemista.

L´obra és un conte de 12 capítols que relata la història d´una nena anomenada Alícia i el seu viatge en un món imaginari i fantàstic amb animals i objectes antropomòrfics.

Es pot classificar en el gènere de la literatura del sense sentit, o de la literatura fantàstica o de fades. Posteriorment, el moviment del surrealisme la va considerar com a literatura surrealista.

Al llarg del temps ha estat considerada una obra important perquè ha tingut una influència social, psicològica i matemàtica des de l'època victoriana (1837-1901) per la manera com són tractats els temes a cada capítol.

Així mateix, encara que aparentment el llibre està destinat al públic infantil, permet una interpretació doble per part de lectors adults.

Alícia està a punt d’adormir-se a causa de l'avorriment que sent mentre està amb la seva germana asseguda a la vora del riu. De sobte, la noia veu un conill, el qual es dirigeix ​​a un cau, i decideix seguir-lo. Tot seguit, Alícia cau dins d’un forat profund. Quan aconsegueix tocar terra, la noia s'espanta i són les seves pròpies llàgrimes les que la condueixen al País de les Meravelles. Un lloc on tot adquireix una estètica absurda.

Allà, coneix diferents personatges, molts són animals amb qui pot parlar. Així mateix, la nena s'enfronta a diferents situacions que la fan reflexionar, en un món on tothom sembla experimentar la bogeria.Tot i això, a mesura que avança el llibre, Alícia sembla familiaritzar-se amb aquest lloc i mostra el seu caràcter i personalitat davant les diferents situacions absurdes.

Finalment, Alícia es desperta amb la seva germana i descobreix que tot ha estat un somni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada