dijous, 30 de gener del 2020

PERÒ QUI ERA GESHTINANNA, LA DEESSA DEL VI?


Geshtinanna és l'antiga deessa sumèria del vi, l'agricultura, la fertilitat i la interpretació dels somnis, l'anomenada "cep celestial".

És la germana de Dumuzid i consort de Ningisida. I també la filla d'Enki (Déu de la terra) i Ninhursag (Deessa de la fertilitat).
 
Segons la mitologia, la deessa Inanna (esposa de Dumuzid) baixa a l'Inframón (governat per la seva germana Erekisghal) i queda allà atrapada; per salvarse havia de baixar algú a l'Inframón per ocupar el lloc d'Inanna i aquesta pensa en el seu marit.
 
Dumuzid fuig dels dimonis que volen portar-lo a l'Inframón i va a buscar la protecció amb la seva germana Geshtinanna. Dumuzid li diu on preveu amagar-se. Els dimonis intenten localitzar-lo però la seva germana no els diu res.
 
Però finalment, s'adonaran que es troba entre el seu ramat reconvertit en una gasela. I se l'enduran a lInframón. La seva germana intentarà rescatar-lo, i amb els seus lament commou de tal manera a les divinitats de l'Inframón que accedeixen a que Geshtinanna passi sis mesos a l'any a l'Infeamón en comptes de Dumuzid. D'aquesta manera es repartirien cada germà sis mesos a la Terra i sis mesos a l'Inframón.

Geshtinanna es testifica per primera vegada en textos de l'era dinàstica primerenca IIIb. Els seus principals centres de culte van ser les ciutats de Nippur, isin i Uruk. Va continuar sent adorada durant tot el període Acadi, però el seu culte va desaparèixer durant l'Antiga Era de Babilònia. No obstant això, fins i tot després que va deixar de ser adorada, el seu nom no va ser oblidat; ella és esmentada en diversos textos d'èpoques posteriors.

Geshtinanna va ser vista com una deessa mare i va estar estretament associada amb la interpretació dels somnis. Igual que el seu germà Dumuzid, ella també era una deïtat rural, associada al camp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada