dilluns, 25 de setembre del 2017

TORNA EL CLUB DE LECTURA DE NOVEL·LA

El dimecres dia 20 de setembre, vam reprendre les sessions del Club de Lectura, un cop passat l'estiu. 

En aquesta ocasió ens vam reunir amb el coordinador, Ramon Garcia, i vam comentar la lectura que havíem llegit durant les vacances, Por quién doblan las campanas, d'Ernest Hemingway.

És una novel·la publicada el 1940. L'obra està ambientada en la Guerra Civil espanyola, en la qual Hemingway participà com a corresponsal de guerra, prenent clar partit per la legitimitat del govern de la República.

Hemingway dedicà la novel·la a la seva companya d'aquells moments, la corresponsal de guerra Martha Gellhorn.

El títol prové de la "Meditació XVII" de l'obra en prosa Devotions Upon Emergent Occasions, del poeta metafísic anglès John Donne, del 1624:

Ernest Hemingway
« Ningú és una illa, complet en ell mateix. Cada home és un bocí del continent, una part de la terra; si el mar se n'emporta una porció de terra, tota Europa queda disminuïda, tant li fa si és un promontori, o la casa d'un dels teus amics, o la teva pròpia casa. La mort de qualsevol home m'afebleix perquè estic lligat a la humanitat. Per això mai preguntis per qui toquen les campanes: toquen per a tu. »
— John Donne, Devotions Upon Emergent Occasions

La trama es desenvolupa a Espanya durant la Guerra Civil Espanyola, i s'articula al voltant de la història de Robert Jordan, un professor d'espanyol oriünd de Montana, que lluita com a especialista en explosius al costat republicà. El general Golz li encarrega la destrucció d'un pont, vital per evitar la contra ofensiva del bàndol nacional durant l'Ofensiva de Segòvia.

S'hi tracten temes com la companyonia, la mort, el suïcidi, el fanatisme, l'endevinació...

A l'any 1943 se'n va fer una versió cinematogràfica dirigida per Sam Wood i protagonitzada per Gary Cooper i Ingrid Bergman.


Escena de la pel·lícula

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada