diumenge, 22 de gener del 2017

TROBADA AMB L'ESCRIPTORA MARIA CARME ROCA AL CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA

Dins dels actes del programa de la Festa de Sant Sebastià i amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, vam dur a terme el passat dia 18, la trobada amb l’escriptora barcelonina Maria Carme Roca, en el marc del Club de Lectura de la Biblioteca, que ens va parlar del seu llibre A punt d’estrena.


Va donar la benvinguda a l’acte la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella. Seguidament el coordinador del Club de Lectura, el Ramon Garcia va iniciar el col·loqui amb l’autora.
L’autora va explicar alguns aspectes del seu llibre, com va anar creant la personalitat de la protagonista, els escenaris i l’època triats, el rerefons històric, etc. També va fer referència al seu procés creatiu.

El llibre A punt d’estrena explica la història protagonitzada per Eulàlia Rovira, una noia jove que comença la seva trajectòria treballant en els magatzems Jorba de Barcelona, tot i que part de la trama també s’endinsa en la història de l’establiment de Manresa.

La novel·la parla del desig de la protagonista de convertir-se en una maniquí de la firma Pertegaz. El rerefons històric de la novel·la, la Barcelona de postguerra dels anys 50, una època de moltes dificultats on la falta de llibertat era molt present, contrasta amb la il·lusió de la protagonista, amb el glamour de l’alta costura.

L’argument també aporta altres temes com la hipocresia, l’homosexualitat, la separació,... que eren difícils de tractar en aquella època.

Els èxits professionals de la protagonista contrasten amb els seus fracassos a la vida personal. D’aquesta manera l’autora volia destacar la força de voluntat de l’Eulàlia per superar els entrebancs de la vida.
La trama inclou grans dosis d’intriga que fa que la novel·la sigui molt àgil i del tot recomanable.

Maria Carme Roca i Costa va néixer a Barcelona el 21 de novembre de 1955. Llicenciada en Filosofia i Lletres (Història) i en Filologia Catalana (Literatura), durant dotze anys es va dedicar a l'ensenyament.

L’any 1997 va publicar la seva primera obra, i des d’aleshores no ha parat d’escriure. Amb cinquanta dos llibres publicats, ha conreat la literatura infantil i juvenil, el conte curt, l’assaig i la novel·la històrica.

Actualment, a banda d'escriure, forma part del programa "Itineraris de lectura" de la Institució de les Lletres Catalanes, assisteix a centres escolars participant en fòrums lectors, imparteix conferències a biblioteques i centres culturals. És membre del ClijCat com a representant de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i també jurat de premis literaris com el Néstor Luján de novel·la històrica o el Ciutat de Badalona de narrativa juvenil. Condueix el club de lectura de la biblioteca Joan Coromines d’El Masnou. Col·labora en diverses publicacions i participa en rutes literàries sobre les seves novel·les històriques.
 
Ha obtingut diversos premis i guardons literaris. A la Biblioteca trobareu un bon nombre dels seus llibres. Si voleu saber quins són, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada