dijous, 15 de setembre del 2016

ROALD DAHL, 100 ANYS

El passat 13 de setembre es va acomplir el centenari del naixement de l'autor Roald Dahl.

Roald Dahl (1916-1990) va ser un novel·lista gal·lès d'ascendència noruega. Autor de contes i guionista de cinema, va obtenir fama com a escriptor per a nens i per a adults. 

Va néixer a Llandaff (Gal·les) i va rebre el nom de Roald en honor de l'explorador polar Roald Amundsen, heroi nacional de Noruega en aquella època. La seva infantesa va estar marcada per la mort del seu pare i de la seva germana Astri i pels seus estudis a diferents internats d’Anglaterra. Les vacances d’estiu les passava a Noruega, tal i com l’autor recull a El nen, la novel·la autobiogràfica sobre els seus primers anys de vida. 

L’any 1934, un cop acabada l’etapa d’escolarització, va començar a treballar a la delegació africana de l’empresa petrolera Shell fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial, moment en què es va allistar a les forces aèries britàniques i va participar en diversos fronts de combat a l’Àfrica i el Pròxim Orient. Durant una incursió aèria, el seu avió va ser abatut i Dahl va patir greus lesions a conseqüència de les quals va ser llicenciat. Part d’aquestes experiències queden recollides en el llibre Volando sólo, també de caire autobiogràfic. Un article sobre les seves aventures com a pilot a Líbia publicat al diari americà Saturday Evening Post, va ser el punt de partida de la seva carrera d’escriptor. 


Entre les nombroses obres que Dahl va dedicar al públic infantil i juvenil destaquen, entre d’altres, Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, Les bruixes, James i el préssec gegant o El gran amic gegant. Les obres de Dahl per a públic juvenil estan sovint enfocades des del punt de vista d'un nen. També hi apareix una extensa galeria d’adults «perversos» que odien i maltracten els petits protagonistes, com ara bruixes sota l’aparença de dones amables, tremendes directores d’escola o àvies malcarades. 
En contrapartida, també hi apareixen personatges de gran bondat, com mestres sensibles, àvies decidides o gegants de bon tracte, que seran els amics i aliats dels protagonistes. 
Molts dels seus llibres infantils han estat il·lustrats per en Quentin Blake, dibuixant amb qui va mantenir una gran amistat durant molts anys. 

Dahl també va escriure novel·les i contes per a adults, que destaquen pels seus temes punyents i humor negre. Aquests estan recollits en diverses antologies com la famosa Històries imprevistes, que va ser adaptada amb èxit a la televisió. 

Roald Dahl va morir el novembre de 1990, als 74 anys, d'una anèmia perniciosa, una malaltia poc comuna. Roald Dahl va dedicar esforços i diners a ajudar nens amb problemes, sobretot en els camps de la neurologia, l‘hematologia i l’alfabetització. Després de la seva mort, aquesta tasca humanitària ha estat continuada per la seva vídua mitjançant la Fundació Roald Dahl. 
El juny de 2005, per commemorar l’obra i treball de l’autor, es va inaugurar el Museu Roald Dahl a Great Missenden, poble anglès on l’autor va residir durant molts anys. 


A la Biblioteca hem preparat algunes activitats per tal d'aprofundir en l'obra d'aquest autor. Concretament el proper dia 30 de setembre durem a terme un Laboratori de Lectura en família titulat "El carrer de Roald Dahl".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada