dijous, 18 de setembre del 2014

GEORGE SAND, UNA INCONFORMISTA DEL SEU TEMPS

George : el perfum dels cedres, de Gabriel Janer Manila, editat per Columna el 2002


Novel·la històrica que fa un recorregut per la vida de l’escriptora francesa Aurore-Lucile Dupin (1804-1876), més coneguda amb el nom de George Sand, a través d’un retrat històric i social de l’època. Va ser guardonada amb el premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2002.

La història es desenvolupa en forma de monòleg a partir de la resposta d’Aurore-Lucile Dupin, a una carta enviada per l’autor (Gabriel Janer Manila) al cementiri de Nohant, on reposen les seves restes.

George Sand
Partint del seu recorregut vital permet endinsar-se en l’Europa del segle XIX,  amb personatges que van formar part del seu món: Balzac, Flaubert, Chopin, Liszt, Napoleó, Karl Marx, etc.
Fa referència a la seva abundant creació literària (va escriure més de 140 novel·les), a la seva agitada vida amorosa, i també a la seva estada a Mallorca l’hivern de 1838-1839 amb Chopin i els seus dos fills.

Parla d’emocions i sentiments d’una dona inconformista que es rebel·la contra els prejudicis morals, els convencionalismes, i les injustícies socials de la seva època.

Frederic Chopin
Va adoptar el gènere masculí –George- per poder parlar de si mateixa i de les dones, i per poder accedir a llocs en què com a dona no li era permès.

Una novel·la, magistralment escrita per Gabriel Janer Manila (1940) que t’enganxa des de la primera pàgina i que crea la necessitat de continuar investigant sobre la biografia de l’escriptora francesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada