dijous, 11 d’abril del 2013

MOR JOSÉ LUIS SAMPEDRO

L'escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro (Barcelona, 1917) va morir el 8 d'abril a Madrid als 96 anys.
L'autor de novel·les com "La sonrisa etrusca" (1985), va rebre el Premi Nacional de les Lletres l'any 2011 mentre que un any abans el Consell de Ministres li va atorgar la Orden de las Artes y las Letras de España per "la seva excel·lent trajectòria literària i el seu pensament compromès amb els problemes del seu temps".

En aquest sentit, sempre es va mostrar combatiu i lluitador contra les injustícies socials i en els darrers anys es va convertir en la veu dels indignats del moviment 15-M en escriure el pròleg del llibre 'Indigneu-vos' del francès Stéphene Hessel.
L'escriptor va viure al Marroc fins els 13 anys. A la Guerra Civil va lluitar primer amb el bàndol republicà i després amb el franquista. Finalment, però, es va allunyar d'ambdós bàndols. Una de les seves primeres obres, 'La sombra de los días' (1945) és fruit de la seva experiència a la guerra.

Com a economista, va treballar al Banc Exterior d'Espanya i va donar classes a la Universitat Complutense de Madrid, on va ser catedràtic. Als anys 60 va marxar d'Espanya i va treballar com a professor a les universitats de Salford y Liverpool. Quan va tornar al país va demanar una excedència a la universitat i va escriure 'El caballo desnudo', una sàtira sobre la situació del país.

L'any 1976 va tornar a treballar al Banc Exterior d'Espanya com a economista assessor. Entre les seves obres econòmiques destaquen 'Las fuerzas de nuestro tiempo', 'Inflación: una versión completa' (1976), 'El mercado y la globalización' (2002) i 'Economía humanista. Algo más que cifras' (2009).

Paral·lelament a la seva activitat professional, Sampedro va publicar diverses novel·les. Entre la seva obra narrativa destaca 'Octubre, octubre' (1981), 'La sonrisa etrusca' (1985), 'La vieja sirena' (1990) o 'El amante lesbiano' (2000).

A la Biblioteca trobareu exposats tots els llibres que disposem d'aquest autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada